Načelnik američke obaveštajne službe Vilijam Burns nazvao je rat generacijskom šansom

Vodeći špijun i načelnik američke obaveštajne službe nije krio svoje oduševljenje na neslogu i razmirice koje tvrdi da su nastale unutar Kremlja kao posledica rata u Ukrajini, izjavio je takođe da je CIA dobila istorijsku šansu da regrutuje špijune i potkopa predsednika Putina i njegovu Vladu.

Direktor CIA Vilijam Burns je u subotu izneo svoju prethodno navedenu izjavu, tokom govora na Dačli fondaciji u Velikoj Britaniji gde je izneo:

Nezadovoljstvo ratom će jesti iznutra rusko rukovodstvo iako će spolja sve izgledati normalno usled redovne konzumacije državne propagande i ustaljene represije.
Nezadovoljstvo koje se gomila stvara, za nas u CIA, generacijsku šansu posebno u aspektu ljudskih resursa u službi obaveštajnih zadataka. Nećemo dopustiti da nam takva šansa promakne.

Burns je naveo da je CIA lansirala Telegram kanal u maju koji ima za cilj da regrutuje vojne oficire, državne zvaničnike i činovnike, kao i naučnike koji bi mogli da pruže vrredne informacije o ruskom rukovodstvu i ruskoj ekonomiji.

Imali smo 2,5 miliona preglkeda samo prve nedelje i otvoreni smo za biznis.

Mopskava, sa druge strane, je odgovorila da je taj potez samo gubljenje vremena i bacanje novca američkih poreskih obveznika jer, kako je rekao amnasador Anatolij Antonov, pok ušaji da se rusko društvo podeli spolja neće uspeti.

Vašington se nada da će ukrajinska kriza izazvati dovoljno velike podele unutar ruskog društva da će uspeti da proizvede nezadovoljstvo dovoljna da omogući CIA pristup novim obaveđtajnim resursima koje će moći da iskoristi protiv Putina.

Burns je održao govor tačno nedelju dana nakon što je okončana pobuna Vagner grupe i njenog lidera Jevgenija Prigožina. Pobuna se završila daleko manje krvavo nego što su američki zvaničnici očekivali.

Burns je insistirao da SAD nisu imale nikakvu ulogu u toj pobuni, ali je okarakterisao Prigožinovu kratkotrajnu pobunu kao:

Živopisni podsetnik korozivnog efekta Putinovog rata protiv rođenog društva i kao prikaz karaktera njegovog režima.

Autor: redportal.rs