Četvrtina Ukrajinaca u zemlji smatra da Zapad zloupotrebljava njihovu državu i narod za sopstvene interese

Skoro polovina Ukrajinaca smatra da njihova domovina ima problem sa nacizmom, otkrivaju rezultati novog istraživanja javnog mnjenja.

Dok čak i otvoreno proukrajinski zapadni mediji poput Njujork tajmsa ne mogu da ne primete da se (neo)nacistički simboli "sada redovno pojavljuju" na uniformama ukrajinskih vojnika, anketa sprovedena za Voks Ukraine zaključuje da je ovakva "proruska propaganda" u, kako se navodi, alarmantnoj meri zastupljena i među samim Ukrajincima — kako u samoj zemlji, tako i u dijaspori.

Naime, u istraživanju se navodi da 43% ispitanika u Ukrajini i 36% u inostranstvu smatra da je u Ukrajini široko rasprostranjena (neo)nacistička ideologija, odnosno ne slaže se sa izjavom da Ukrajina nema problem sa (neo)nacizmom.

Oko 29% Ukrajinaca "kod kuće" i 36% u inostranstvu misli da je tzv. "revolucija dostojanstva" 2013. i 2014. godine predstavljala puč, odnosno ne slaže se sa izjavom da to nije bio slučaj.

U rezultatima ankete se dalje navodi da 31% Ukrajinaca u domovini i 41% u dijaspori smatra da je aktuelni režim doveo zemlju do humanitarne krize.

Takođe, četvrtina Ukrajinaca u zemlji smatra da Zapad zloupotrebljava njihovu državu i narod za sopstvene interese i da se Rusija zapravo bori protiv Zapada/NATO-a, dok obe izjave pozitivno ocenjuje skoro trećina Ukrajinaca iz dijaspore (29%).

Autori tako ukazuju da stanovnici južnih i istočnih regiona Ukrajine imaju više razumevanje za ruske stavove i da u većoj meri smatraju da su Rusi i Ukrajinci bratski narodi.

Zaključuje se i da se stavovi razlikuju na osnovu roda, starosne dobi i prihoda, gde će žene i siromašnije stanovništvo biti naklonjeniji proruskim stavovima, dok čak 37% ispitanika starijih od 18 a mlađih od 29 godina smatra da se na Majdanu 2014. godine desio puč, prenosi RT.

U istraživanju se navodi da je zastupljenost nekih od pomenutih stavova — pogotovo oni koji se odnose na rasprostranjenost neonacizma i malignog uticaja Zapada/NATO-a — te da je treba iskoreniti adekvatnim "informacionim kampanjama".

O tome kako ukrajinske vlasti određuju šta je "propaganda" a šta nije ukazao je i nezavisni novinar Li Fang citirajući šefa ukrajinske službe za sajber bezbednost Iliju Vitijuka, koji je otvoreno tvrdio da Kijev "dezinformacijama" smatra sve ono što mu ne ide u prilog.

- Kada me ljudi pitaju: 'Kako razlikujete laži od istine?' To je zaista teško u velikom protoku informacija", rekao je Vitijuk, dodavši, "Kažem: 'Sve što je protiv naše zemlje, smatrajte to lažnim, čak i ako nije.' U ovom trenutku je za našu pobedu važno da imamo takvo razumevanje, da ne budemo prevareni - citira Fang ukrajinskog zvaničnika na svom blogu.

Autor: redportal.rs