Svega četiri sastojka za najlepši sladoled iz domaće radinosti 🍨

Letnje vreline lakše je podneti uz sladoled, posebno ako je napravljen od prirodnih sastojaka, bez konzervansa i veštačkih boja. 🍧😎

Starinski recept sa jajima i šećerom, koji su pravile naše bake, nije bez razloga ostao jedan od onih koji se prenose kroz generacije. Sada je donekle modifikovan - umesto mleka, koristi se umućena slatka pavlaka. 👩‍🍳

Pored toga što ima pun ukus, ovaj sladoled je kremast i donekle podseća na najfiniji fil za tortu, jer se pravi od žumanaca kuvanih na pari sa šećerom i čokoladom, a kasnije se mešta sa umućenim belancima i slatkom pavlakom. 🔽🔽🔽

Sastojci:

- 5 jaja

- 10 kašika šećera

- 250ml slatke pavlake

- 150g čokolade za kuvanje

Foto: Pixabay.com

Priprema:

Razbijte jaja, pa odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte im pet kašika šećera i nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine, kako piše Telegraf.rs.

Žumanca sipajte u posudu za kuvanje na pari, dodajte im preostalih pet kašika šećera, umutite mikserom da smesa postane penasta, dodajte izlomljenu čokoladu, pa kuvajte na pari desetak minuta i ostavite da se ohladi.

Kad je smesa sa žumancima prohlađena, dodajte umućena belanca sa šećerom, kao i slatku pavlaku, pa sve dobro sjedinite mikserom, razlijte u posude i stavite u zamrzivač da se sladoled stegne. 👩‍🍳

Autor: Telegraf.rs