Moguće probati i sladoled od sira, belog luka i vina 😮

Svako od nas ima svoj omiljeni ukus sladoleda – čokolada, vanila, lešnik, jagoda… Sladoled nas podseća na leto, osveženje i na slatko. Iz Italije, zemlje sladoleda, stiže novi trend koji uzima sve više maha, a to je slani sladoled. 😮

Slani sladoled je novi kulinarski trend koji se sve češće služi u restoranima širom Evrope. Sladoled od limuna sa ostrigama i primesama mente, kao i onaj koji ima ukus boranije ili pasulja, postaje deo jelovnika, ne samo kao desert već i kao glavno jelo.

U mestu Longarone, u regionu Veneto u Italiji, održava se jedan od najpoznatijih sajmova na svetu posvećen izradi domaćeg, ručno pravljenog sladoleda koji će do 7. marta na sajmu u Budimpešti prikazati kakve sve sladolede Italija nudi, uključujući i slani sladoled. 🤩

Trendovi se menjaju i to ne možemo da ne primetimo. Sada je došao na red na gurmanske sladolede, one koji imaju slani ukus. Nije u redu da nam zabranjuju da jedemo sladoled jer goji, dobar domaći sladoled je zdrav. Tako da danas imamo obrok za koji možemo da kažemo: Jesi li pojeo dobar sladoled za večeru? Danas sa pravom možemo da postavimo takvo pitanje.

Kaže Alesandro Pićinini, predstavnik Sajma MIG, Longarone. ☝️

Prvi slani sladoled je napravljen još pre 40 godina, ali tek danas polako ulazi na jelovnike širom sveta. Španski poslastičari su predstavili tartar od jelena sa prepeličjim jajetom i sladoledom, ali danas je moguće probati i sladoled od sira, belog luka i vina.

Ovogodišnje takmičenje za najbolji neindustrijski sladoled posvećeno je Zimskim olimpijskim igrama Milano – Kortina 2026, a pobednica Vanesa Pjantari je pomešala 3 ukusa.

Prvi ukus je rikota, drugi je planinska rakija od borova, a na kraju imamo med od kestena. Na kraju svega sam dodala med jer on na neki način ispira usta i ostavlja svež ukus

Objašnjava Vanesa Pjantari, pobednica takmičenja za najbolji domaći sladoled.

Evropski Dan domaćeg sladoleda  🥰

Domaće pravljen sladoled ima i svoj evropski dan koji će biti proslavljen 24. marta. To je jedini dan koji je Evropski parlament posvetio hrani, a Italijani se nadaju da će se sve veći broj ljudi upoznati sa slanim sladoledom.

Posvetite taj dan slanom sladoledu u sopstvenoj poslastičarnici, napravite neki događaj u školi sa đacima, ili napravite sladoled po vlastitoj želji – sladak, slan, kako god hoćete. Ali mi na taj način, bar jednom godišnje, virtuelno, možemo da se osećamo ujedinjeni iako živimo u različitim evropskim zemljama.

Naglašava Domeniko Belmonte, predsednik ARTGLACE-a.

Sladoled jeste najomiljenija poslastica na svetu i u Italiji ga rado jedu i zimi. Pod slanim sladoledom se ne podrazumeva proizvod bogat veštačkim aromama i solju već namirnica napravljena od kvalitetnih sirovina koja je savršena sinteza slatkih i slanih komponenata. 🍦

No ukoliko ste se namrštili na ukus sladoleda od maslina, tartufa, parmezana ili palente, prvo ga ipak probajte kao glavno jelo, jer može zaista pozitivno da vas iznenadi, prenosi rts.rs.

Autor: rts.rs