On je objasnio da su Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija u posebno velikom riziku

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens, koji je sada potencijalni republikanski predsednički kandidat, rekao je da je neophodno nastaviti vojnu podršku Kijevu, jer je malo verovatno da će se Rusija uzdržati od dalje agresije ako pobedi u Ukrajini.

Ako Rusija pobedi Ukrajinu, očekujem da neće proći mnogo vremena dok ruska vojska ne pređe drugu granicu, kada će naši uniformisani ljudi morati da ratuju. Naš nacionalni interes je da ruska vojska bude istisnuta iz Ukrajine – rekao je Pens u intervjuu za En-Bi-Si njuz, kritikujući politiku predsednika Džoa Bajdena, posebno kao glavnokomandujućeg. On je objasnio da su Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija u posebno velikom riziku.

Moskva je prošle godine zapretila da će preispitati sopstvenu odbrambenu doktrinu zbog širenja NATO-a na svojoj severozapadnoj granici. Glavni problem ruskih snaga, međutim, sada je kako zaustaviti kontraofanzivu ukrajinskih snaga usmerenu na oslobađanje okupiranih teritorija. Tokom proteklih nekoliko meseci Rusija je ojačala svoje odbrambene pozicije rovovima, minskim poljima, utvrđenjima i bunkerima.

Autor: redportal.rs