U njega se svi kunu

Davanje prioriteta zdravoj ishrani koja uključuje sve hranjive materije jamči uspeh. I dok je unos dovoljno proteina, vlakana i ugljenih hidrata važan, mnogi zanemaruju blagodati začina.

Kako se ispostavilo, neki začini imaju protivupalna svojstva i mogu učiniti čuda za naše zdravlje. A među njima se ističe cimet, koji može poboljšati pamćenje i raspoloženje.

Prema personalnom treneru Džoani Ven, cimet je jedna od najboljih opcija iz mnogih razloga. Osim što je ukusan i odlično se slaže sa slatkim jelima, može podstaknuti metabolizam.

- Redovna konzumacija cimeta može poboljšati pamćenje, ojačati mentalnu budnost i osećaj prijatnosti. Drugim rečima, odlično podstiče naš mozak - pojasnila je Ven.

To se događa, kako pojašnjava, zahvaljujući cinamaldehidu, koji ovom začinu daje ukus.

Foto: Pixabay.com/Daria-Yakovleva

- Cimet takođe pomaže smanjenju koliline upale u telu i reguliše hormone stresa. To je važno jer upala u mozgu može dovesti do problema poput depresije i gubitka pamćenja - istakla je.

Cimet možete dodati kafi, čaju ili kuvanom vino, ali i posuti po jogurtu i zobenim pahuljicama. Može biti dodatak kolačima, štrudlama, palačinkama ili smutiju. Mogućnosti su zaista beskrajne.

- Uključivanjem ovog zdravog, ali ukusnog začina u svoju svakodnevnu ishranu, brzo ćete primetiti poboljšanje mentalne oštrine i raspoloženja - zaključuje Ven.

Autor: b92.net