"Ulazak Švedske je bonus za ceo NATO"

Kako je jasno rekao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Ukrajine će postati članica Alijanse.

Svi saveznici se slažu da vrata NATO saveza su uvek otvorena za nove članove. Nije na Moskvi da poseduje veto na širenje NATO pakta.

Važno je naglasiti da je deo ruskog argumenta za invaziju upravo bilo članstvo Ukrajine u NATO, i da je rat pokušaj da se zaustavi opkoljavanje Ruske Federacije.

Iako Ukrajina nije članica alijanse, i sam NATO insistira da nije učesnica konflikta, vojni blok je imao instrumentalnu ulogu u pružanju podrške Kijevu donirajući milijarde dolara vojne pomoći - kako u novcu tako i u vojnoj tehnici.

U četvrtak Stoltenberg je izjavio da je najvažniji zadatak NATO osiguranje preživljavanja Ukrajine, kao i sprečavanje širenja konflikta van granica Ukrajine.

To je glavni razlog zašto smo povećali vojno prisustvo na istočnom krilu našeg saveza.

Takođe, generalni sekretar NATO je izjavio da će uskoro putovati u Ankaru radi švedskog pristupa u NATO, iako nije jasno odredio kada će se taj sastanak sa turskim kolegama održati.

Moja poruka je da je Švedsko članstvo, kao punopravne članice NATO saveza, dobro i za samu Švedsku, dobro za sve nordijske zemlje, kako i za Norvešku tako i za sve Baltičke zemlje. Alije takođe i dobro za celokupan NATO.

Autor: redportal.rs