Slično vreme kao majsko očekuje se do 5. juna.

Zbog stanja na terenu i moguće opasnosti od izlivanja vodotokova Gradski štab za vanredne situacije doneo je na predlog gradonačelnika Vidoja Petrovića odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Loznice, saopšteno je posle danas održane druge vanredne sednice Štaba.

Imajući u vidu da je ovo područje označeno kao područje rizika, crvenim meteo alarmom, Gradski štab za vanredne situacije će sve vreme biti angažovan prvenstveno na terenu i nalaziće se u “stalnom“ zasedanju.

Zbog obilnih padavina, u minula 24 sata u lozničkom kraju su prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda pala 73 litra kiše po metru kvadratnom, došlo je do porasta nivoa vodostaja na vodotokovima na teritoriji Loznice, a posebno onim drugog reda koji su se izlili u 20 mesnih zajednica, došlo je do plavljenja jednog dela ulica u gradskim mesnim zajednicama i otežanog odvijanja saobraćaja.

- Poplavljeno je oko 200 domaćinstava sa pomoćnim objektima, dok je voda prodrla u oko 15 stambenih objekata, najviše u Klupcima, sedam, kao i u prostorije Urgentnog centra Opšte bolnice gde je pričinjena značajna materijalna šteta, kako na objektu tako i opremi i uređajima – navode iz Štaba, kako prenosi Kurir,a piše Pink.rs.

Angažovani su svi kapaciteti sistema smanjenja rizika od katastrofa na teritoriji Grada Loznice, ukupno je oko 50 lica, deset pumpi za crpljenje vode, deset radnih mašina i veći broj prevoznih sredstava. Štab za vanredne sitauacije je preduzeo dodatne mere na pripremi 1.000 vreća peska i njihovo dopremanje na kritične tačke, dostavljanje sto paketa sa hranom najugroženijim porodicama, obezbeđenje autocisterni sa pitkom vodom na nekoliko ugroženih lokacija, a pored ostalog je uvedeno 24 časovno dežurstvo u Situacionom centru Gradskog štaba za komunikaciju i davanje upustava građanima. Saopšteno je i da je od jutros JVP Srbijavode proglasilo vanrednu odbranu od poplava na reci Jadar. Sve vreme radni timovi bili su angažovani na praćenju stanja na terenu, preduzimanju odgovarajućih mera zaštite i spasavanja i otklanjanju posledica koje su izazvane obilnim padavinama, stoji u saopštenju.

Prema podacima ovdašnje hidrometeorološke stanice u Loznici je u subotu na nedelju palo 70,6 litara po metru kvadratnom, ponedeljak 22, a sa jučerašnjom kišom ukupno je za 30 majskih dana nebo isporučilo Loznici 230 litara kiše po metru kvadratnom, a za maj je prosečna količina oko 140 do150 litara. Slično vreme kao majsko očekuje se do 5. juna. Inače, u Loznici od jutros nema kiše, ali se u toku dana očekuju nove padavine.

Autor: Pink.rs.