Kišidina izjava dolazi nakon što je japanski ambasador u Vašingtonu ranije ovog meseca rekao da vojni pakt predvođen SAD planira da otvori kancelariju u Tokiju

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da njegova zemlja ne planira da postane članica NATO-a, ali je potvrdio da postoji plan da alijansa otvori kancelariju za vezu u Japanu, prenose britanski mediji.

Kišidina izjava dolazi nakon što je japanski ambasador u Vašingtonu ranije ovog meseca rekao da vojni pakt predvođen SAD planira da otvori kancelariju u Tokiju, prvu te vrste u Aziji, kako bi olakšala konsultacije u regionu.

Kancelarija za vezu će olakšati komunikaciju Alijanse sa partnerima kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, pre svega u kontekstu geopolitičkih izazova poput Kine i Rusije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetio je Japan u januaru, a potom je sa premijerom Kišidom obećao jačanje veza pred istorijskim bezbednosnim izazovima, posebno misleći na rusku invaziju Ukrajine i rastuću vojnu moć Kine.

Autor: redportal.rs