Neki od njih i danas neprevaziđeni

Braća Vilbur i Orvil Rajt konstruisali su prvi avion na svetu i 17. decembra 1903. godine izveli prvi istorijski let. Šest i po godina kasnije, jedan Srbin je prvi put seo u avion.

1. Prvi Srbin koji je leteo avionom bio je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Let je obavio u aprilu 1910. godine prilikom boravka u Francuskoj, a leteo je u avionu Flajer 1. Ovaj avion upravo je konstruisan po licenci braće Rajt. Svoj drugi let, Aleksandar Karađorđević je imao kao regent i vrhovni komandant u Prvom svetskom ratu 1915. godine, kada je na lični zahtev poleteo u izviđačku misiju iznad Beograda.

2. Prvi Srbin koji je poginuo u avionu bio je Mihajlo Petrović. Rodom iz sela Vlakča kod Kragujevca, jedan je od 12 prvih srpskih pilota školovanih u Francuskoj. Nastradao je 7. marta 1913. godine na zadatku iznad Skadra, gde je pružao vazdušnu podršku trupama u opsadi grada. Snažna vazdušna oluja pogodila je njegov avion, te je on ispao iz njega na 1.000 metara nadmorske visine i nije preživeo.

3. Radoje Raka Ljutovac prvi je u istoriji oborio neprijateljski avion. Naime, on je u Prvom svetskom ratu, kao srpski artiljerac, dejstvom iz topa pogodio jedan neprijateljski avion i oborio ga, za šta je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima.

4. Danica Tomić bila je prva Srpkinja za dozvolom za upravljanje avionom. Takođe, ona je jedna od prvih žena pilota na svetu.

5. Srpska stjuardeta Vesna Vulović preživela je pad sa 10.160 metara i ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Ona je jedina preživela pad JAT-ovog aviona na letu 367 iznad Srpske Kamenjice 1972. godine.

Autor: redportal.rs