Još jedan korak ka rastavljanju sistema nuklearnih bezbednosti

Ruska Federacija može ukinuti moratorijum koji je sebi postavila na instalacije kratkometnih i dalekometnih nuklearnih bojevih glava na zemlji, preneo je Vladimir Ermakov načelnik za nuklearnu kontrolu naoružanja pri ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Ermakov je izjavio u utorak da će Rusija nastaviti da se pridržava moratorijuma samo u kontekstu dometa raketa koje su postavile SAD, njihovih karakteristika i sposobnosti da dosegnu azijsko-pacifički region. Kako je naveo:

Spremnost Rusije da se pridržava jednostranog moratorijuma na kopnene instalacije raketa kratkog i srednjeg dometa u određenim regionima, zavisiće isključivo od poteza SAD i parametara njihovih raketa koje budu postavljali. Ali već sada možemo slobodno da kažemo da destabilišući vojni programi SAD i njihovih saveznika čine naš moratorijum sve neizvesnijim kako u azijsko-pacifičkom regionu tako i u Evropi.

Dogovor potpisan 1987. od strane američkog predsednika Ronalda Regana i sovjetskog generalnog sekretara Mihaila Gorbačova, ograničio je obe zemlje u sposobnostima postavljanja balističkih raketa kratkog i dugog dometa, krstarećih raketa i lansera koji mogu da imaju sposobnost da nose kako obične tako i nuklearne glave.

Američki sekretar Mark Esper je 2019. godine objavio da je povlačenje SAD iz dogovora direktan rezultat konstantnih prekršaja sporazuma tokom godina i tokom više predsedničkih mandata. Kao rezultat ove odluke, Ruska Federacija je takođe objavila povlačenje iz sporazuma.

Autor: redportal.rs