Od ostataka možete da napravite ukusna jela, ali posle par dana morate da obratite pažnju da li se nešto pokvarilo. Kuvana jaja su specifična jer se ona brže kvare od svežih, a takođe treba da znate i kako da ih čuvate da bi im produžili rok trajanja. U nastavku teskta pročitajte gde se čuvaju, ali i koliko dugo.
Kako pravilno čuvati kuvana jaja? 🐣
Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Kako bi sprečili da se brzo pokvare kuvana jaja čuvajte u frižideru i to 2 sata nakon kuvanja. Još je bolje ako ih čuvate u kartonskoj kutiji ili posudi koja se hermetički zatvara.
Koliko dugo mogu izdržati kuvana jaja pre nego što se pokvare? 🐣
Ako se pravilno čuvaju, kuvana jaja mogu se držati u frižideru otprilike nedelju dana. Ako niste sigurni koliko dugo su bila u frižideru, prvo proverite da li im se na ljusci stvara sluzavi sloj. Ako to primetite, bacite ih.
Boja žumanceta 🐣
Ako je žumance kuvanog jajeta zelenkasto-sive boje to ne znači da se pokvarilo. Boja žumanceta varira u zavisnosti od vremena i temperature kuvanja. Kada se jaja dugo kuvaju, žumance postaje bleđe i na kraju poprimi zelenkasto-sivu boju.
RECEPT: Uskršnja salata sa kuvanim jajima 👩🏻🍳🥚🍲
Autor: Magazin Novosti