Kako kažu, na taj način jačaju kinesku industriju i osiguravaju kontinuirano oslanjanje SAD na tehnologiju iz Kine

Bivše američke diplomate izjavile su danas da kineske kompanije zloupotrebljavaju američke poreske podsticaje za izgradnju objekata unutar SAD.

Kako kažu, na taj način jačaju kinesku industriju i osiguravaju kontinuirano oslanjanje SAD na tehnologiju iz Kine.

- Bilo bi veoma ironično ako bismo prešli na električna vozila i da ključna komponenta dolazi iz Kine - rekao je bivši ambasador SAD u Holandiji Piter Hekstra, prenosi Foks njuz.

On je dodao da dominacija Kine u celom lancu snabdevanja zelenom energijom, od razvoja kritičnih rudnika minerala u Africi do izgradnje komponenti baterija, pokazuje nameru koja je 'veoma opasna ne samo za nacionalnu bezbednost, već i ekonomsku bezbednost i prosperitet.

Hekstra je ranije ove godine osnovao Grupu za ekonomski i bezbednosni pregled Mičigena i Kine, koja se bavi pregledom kineskih investicija u SAD, s posebnim fokusom na državu Mičigen, a jedan od direktora je i Džozef Sela, bivši ambasador SAD na Fidžiju.

Hekstra i Sela skrenuli su pažnju na dva projekta izgradnje fabrika baterija za električna vozila u Mičigenu, koje su dobile kinske kompanije Gotion i CATL.

- Kina je u lovu. Komunistička partija Kine je u lovu. Oni traže ova otvorena vrata da uđu, u naše države. I imaju veliki uticaj. Samo treba da pogledate Gotion ili CATL, primere iz udžbenika za stvaranje uticaja - rekao je Sela.

U oktobru je najavljeno da će Gotion uložiti 2,4 milijarde dolara u izgradnju dva proizvodna pogona zajedno sa drugim pratećim objektima koji će se prostirati na 260 hektara u severnom Mičigenu.

- Suština je da obogaćujemo kinesku industriju baterija na račun pružanja mogućnosti Amerikancima ili kompanijama u našim savezničkim zemljama da prošire i razviju svoje poslovanje - rekao je Sela.

Autor: Tanjug