Progon sveštenika verna repriza sovjetskog terora, navodi se u saopštenju SPC

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve navodi se da je u toku državni teror nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

Saopštenje koje je potpisao patrijarh srpski Porfirije kao predsednik Svetog arhijerejskog sinoda, podseća se da je Ukrajinska pravoslavna crkva jedina kanonska u Ukrajini i kao takva priznava od svih pravoslavnih crkava, te čini najveću versku zajednicu u ovoj zemlji.

Čudovišnog je karaktera i sam tretman neke crkve kao neprijateljske zbog činjenice da pripadnici tragično sukobljenih strana, ukoliko su vernici, jesu vernici jedne te iste crkve.

Srpska pravoslavna crkva izražava zabrinutost i tugu sa stradalnom crkvom u Ukrajini, podsećajući da su sukobi kulminirali poslednjih dana zbog odluke države da nasilno preuzme hramove i prepusti ih nekanonskoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Najava progona 250 monaha, profesora i studenata teologije iz Kijevsko-pečerske lavre ocenjuje se kao verna repriza sovjetskog gonjenja crkve. Ovakvi postupci ukrajinskih vlasti okarakterisani su u saopštenju kao državni teror i najgrublje kršenje verskih prava i sloboda:

Ponašanje ukrajinskog državnog rukovodstva svedoči da je njegov stvari - verovatno i krajnji - cilj brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini da bi se izmenio kod i istorijski identitet koji je crkva mukotrpno izgrađivala i čudala u toku vekova, od svetog kneza Vladimira do danas.

Patrijarh podseća da Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici upućuju molitve za prekid bratoubilačkog rata u Ukrajini.

Autor: redportal.rs