Poljska će narednih dana poslati Ukrajini četiri borbena aviona MIG-29

Prema rečima ambasadora Poljske u Francuskoj, ukrajinska kriza je pre svega borba za osnovne vrednosti i kulturu Zapada, zbog čega je toliko važno da ih brane.

Ako Kijev ne uspe da "odbrani nezavisnost" na bojnom polju, onda će poljska vojska morati da postane direktan učesnik u sukobu sa Rusijom, nećemo imati drugog izbora, rekao je poljski ambasador u Francuskoj Jan Emerik Roščiševski televiziju LCI.

- Poljska će narednih dana poslati Ukrajini četiri borbena aviona MIG-29 - rekao je predsednik te zemlje Andžej Duda, čime je ona postala prvi saveznik Kijeva koji je obezbedio takve letelice.

Varšava je, kao jedna od najistaknutijih pristalica Ukrajine, preuzela je vodeću ulogu u ubeđivanju ponekad neodlučnih saveznika da Kijevu obezbede teško naoružanje.

- Bukvalno u narednih nekoliko dana, predaćemo Ukrajini, koliko se sećam, četiri aviona, koji su potpuno spremni, a ostalo se servisira - rekao je Duda i dodao da je Poljska imala oko 10 do 20 aviona MIG 29.

Ranije je šef Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin primetio da Vašington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje vojno-političke kontrole Poljske nad "istorijskim posedima" u Ukrajini. Prema ruskim obaveštajnim službama, Poljska se sprema da zauzme teritorije u zapadnoj Ukrajini.

Autor: redportal.rs