Uverena da će do priznanja jednog dana doći

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Tirani da je uverena da će Ukrajina jednog dana, nakon pobede u ratu sa Rusijom, priznati nezavisnost Kosova.

Osmani je po dolasku na Samit za Ukrajinu, čiji je domaćin Albanija, izjavila da će se na samitu razgovarati o bezbednosnim pitanjima i podršci Ukrajini, u njenoj borbi protiv ruske agresije.

- Priznanje nezavisnosti Kosova od strane Ukrajine doći će zajedno sa pobedom u ratu protiv Rusije - kazala je ona i dodala da su to bilateralna pitanja i da će Kosovo nastaviti da postavlja takav zahtev uz puno razumevanje da je Kijev u ratu.

Na pitanje novinara o tome da li postoji mogućnosti konfrontacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji takođe učestvuje na samitu, Osmani je rekla da će toga uvek biti, jer „Vučić živi u prošlosti“.

U Kongresnoj palati u Tirani danas je počeo Samit za Ukrajinu koji je okupio predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, lidere zemalja jugoistočne Evrope i zvaničnike EU.

Zelenski i Rama, kao domaćin skupa, zajedno su dočekivali učesnike ispred Kongresne palate u Tirani.

Na samit su stigli predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Vjosa Osmani, Crne Gore Jakov Milatović i Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto, kao i predsednica Moldavije Maja Sandu.

Autor: n1info.rs