Najbolji roman u Crnoj Gori u proteklih 10 godina prema rečima kritike

U sredu 1. marta sa početkom u 19.00 časova na Kolarčevom narodnom univerzitetu biće predstavljena knjiga Obala nesanice, prvog romana Milana Kneževića.

Pored autora, na promociji će govoriti književni kritičar Želidrag Nikčević i izdavač Radomir Uljarević. Za ovaj roman, Kneževiću je 2021. godine dodeljena Nagrada Radoje Domanović za najbolji satirični roman godine, a žirijem koji je odluku doneo predsedavao je Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije.

Redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Dragan Koprivica je Obalu nesanice okarakterisao kao najbolji roman koji je u proteklih 10 godina izašao u Crnoj Gori:

Obala nesanice je knjiga za sebe, tako autohtono moćna da mnogi neće ni povjerovati da je autor jedan političar, vrcavi i hrabri poslanik crnogorskog parlamenta, profesor srpskog jezika i književnosti. A neki mudriji zavidljivci će doći i do epohalnog otkrića da je Knežević rukopis romana naprosto od nekog otuđio, ili otkupio, i potom potpisao kao svoj.
View this post on Instagram

A post shared by Милан Кнежевић (@milanknezevic_df)

IZVOR: IG / @milanknezevic_df

Milan Knežević je rođen 1980. godine u Podgorici. Završio je studije srpskog jezika i jugoslovenske književnosti u Nikšiću. Poslanik je u Skupštini Crne Gore, predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta. Autor je nekoliko zbirki pesama. Nosilac je Ordena srpske zastave I stepena, a pored Nagrade Radoje Domanović, dobitnik je i Velike gramate Književnog društva Kosova i Metoihije i Svetosavske povelje.

Autor: redportal.rs