Krim je veoma teško osvojiti i podrazumeva ogromne žrtve

Visoki vojni zvaničnici u Pentagonu ne veruju da će Ukrajina povratiti suverenitet nad Krimom. U poverljivom izveštaju za koji se sumnja da je namerno prosleđen medijima, kao odgovor na sve veće apetite Kijeva u zahtevima za isporuku novog oružja, navodi se da „Pentagon ne veruje da Ukrajina može u skorije vreme, ili da će uopšte biti sposobna da protera ruske trupe sa Krima”.

Inače, u Pentagonu predviđaju da bi Rusi mogli da pokrenu veće ofanzivne akcije već sredinom, marta. Najmanje mesec dana pre nego što je to ranije bilo očekivano.

U tom smislu navodi se da je zima u Ukrajini blaža nego ranije, sa manje padavina. U skladu sa time i zemljište se brže drenira i suši tako da teška vojna vozila mogu ranije da se kreću i van asfaltnih puteva.

Kako se navodi u komandi američkih oružanih snaga, Ruski napad na Kijev nije uspeo upravo zbog klimatskih promena. U Moskvi nisu računali da se sneg sada topi dva meseca ranije nego pre 80 godina.

Ruska vojska zbog raskvašenog  zemljišta nije uspela da razvije snage za okruženje Kijeva, kada je napad iz pravca Gostomela već bio blokiran. Zbog toga je tehnika ostala zaglavljena u koloni dugačkoj 60 kilometara, između Pribirska, Ivankiva i Irpina. Osim toga, ruski napad bio je ograničen na oskudnu putnu infrastrukturu koja prolazi kroz Pripjat, najveću močvaru u Evropi. Rizik se nije isplatio.    

Da se vratimo na Krim i eventualni pokušaj Ukrajine da vojnim putem povrati to poluostrvo. Krim je prirodna tvrđava koju je veoma teško osvojiti. Sa svih strana je okružen morem, osim uskih kopnenih veza na severu, pri čemu je kod Perekopa, prolaz širok maksimalno sedam kilometara.

Kroz istoriju su se tu odbijale bitke sa desetinama hiljada žrtava. Nakon revolucije u Rusiji, Beli, pod komandom Vrangela su se povukli na Krim i blokirali ulazak Crvene armije na poluostrvo, dok 140.000 civila nije evakuisano u Istanbul.

Nakon napada Nemačke na Rusiju 1941. godine, snagama pod komandom Fon Manštajna trebalo je osam meseci da osvoje Krim. Nemci i njihovi saveznici Rumuni imali su 30.000 mrtvih, ranjenih i nestalih.

Kada je SSSR promenio tok rata u svoju korist, Krim je oslobođen uz gubitak 96.000 crvenoarmejaca i 84.000 Nemaca i njihovih saveznika. Iz navedenog, Krim je veoma teško osvojiti, ali uz ogromne žrtve.

Autor: redportal.rs