Nakon što je početkom decembra devastirana, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ponovo je zasvetlila nad ovim gradom.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru zasvetlela je nad ovim gradom, nakon što je početkom decembra devastirana kada su pokidani električni kablovi i hram ostavljen u mraku, sa utihnulim zvonima i satovima.

Električari su skoro dva meseca svakodnevno radili na otklanjanju kvara, da bi upalili svetla i uradili testiranje.

Starešina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić rekao je Srni da je uloženo mnogo truda da se učinjena šteta sanira i zahvalio je svima koji su se uključili i pomogli.

Saborna crkva opet svetli iznad Mostara, što kod nas izaziva osećaj sreće i ponosa - istakao je Kojić.

- Ako ne bude poteškoća, ona ostaje ovako. Za sada nema nikakvih problema. Na sanaciji su radili majstori iz Mostara. Raznim improvizacijama su kroz postojeće kanale i zidove uspeli da dovedu nekoliko hiljada metara kabla, spoje i ponovo priključe rasvetu -  ispričao je sveštenik Kojić.

Zvona, kako je rekao, nažalost nisu popravljena, ali će nastojati da i to urade, mada ne zna da li će biti moguće i koliko će vremena biti potrebno.

Pomoć da se popravi uništena rasveta na crkvi dali su Vlada Republike Srpske, Elektro-Hercegovina, grad Mostar, Јeverejska opština Mostar, Muftijstvo mostarsko, Mitropolija crnogorsko-primorska, vlade Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona, opštine Istočni Mostar, Rudo, Berkovići, Novo Goražde, Čajniče, te brojni građani koji su pozivima na humanitarne brojeve donirali sredstva.

Autor: RedPortal