Šef srpske diplomatije Ivica Dačić dobio Tesla medalju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odlikovan je danas Teslinom medaljom za pokretanje diplomatske kampanje Teslina godina Teslinog naroda pod sloganom Tesla energija mira, a povodom obeležavanja 8 decenija sećanja na srpsko-američkog pronalazača Nikolu Teslu.

Prvom potpredsedniku vlade priznanje je dodeljeno na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova na kojoj je obeleženo 142 godine diplomatskih odnosa Srbije i SAD, uspostavljenih 1. februara 1881. razmenom diplomatskih nota 'Kason - Hristić", a što je bila i prilika za promociju novog vinskog brenda Tesla.

Teslinu medalju Dačiću je dodelila srpska naučna dijaspora okupljena u Teslinoj naučnoj fondaciji iz Filadelfije čiji je predsedavajući emeritus David Vujić, poslednji od 7 srpskih inženjera (SERBO 7) iz misije APOLO 11, koju je lansirala NASA sa zadatkom da ljude spusti na površinu Meseca.

Nacionalni koordinator obeležavanja Tesline godine, ambasador i načelnik Odeljenja za migracionu politiku i dijasporu MSP Ljiljana Nikšić, nagrađena Medaljonom Tesla-energija mira, podsetila je da je cilj obeležavanja Tesline godine Teslinog naroda promocija dostignuća Nikole Tesle i srpske naučne dijaspore, kao i jačanje odnosa Srba i Amerikanaca - Teslinog naroda.

- Moramo se odužiti ovom gorostasu čovečanstva - rekla je Nikšić na svečanosti u Muzeju srpske diplomatije u foajeu Nikole Tesle na kojoj su postdiplomci Luka Milošević sa Pravnog fakulteta, član pobedničkog tima u arbitraži u Beču i Boris Dražić, šef tima Robotoid, sa Mašinskog fakulteta, pročitali reči kojima je američki poslanik Džon Kason obavestio Srbiju da je nota prihvaćena:

- Vlada SAD sa velikim zadovoljstvom prihvatila je kao izraz prijateljskih osećanja srpske vlade, njenu želju da u Beogradu ima predstavnika Sjedinjenih država.

Nikšić je podsetila da agenda predviđa obeležavanje datuma iz slavnih poglavlja zajedničke istorije - dana osnivanja NASA čiji je Mihajlo Pupin bio jedan od osnivača, a čije ime nosi krater na Mesecu, kao i laboratorija i deo zgrade na Kolumbija Univerzitetu, dan sletanja Apolo 11 na mesec u čijem programu je učestvovalo 7 srpskih inženjera, dana kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući, što je bio jedan od 2 presedana u istoriji ili godišnjice Halijard operacije kada je spaseno 500 američkih pilota.

Predrag Karasović, član UO beogradskog ogranka Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, čiji je osnivač uz Davida Vujića i Nikola Lončar, uručio je priznanja Tesla energija nauke i Tesla talent" šefovima studentskih timova Mašinskog fakulteta: Drumska strela, Beoavia, Robotoid, Ušće i Ceptoteh, kao i postdiplomcima Elektrotehničkog fakulteta BU kao i direktoru Bogdanu Čarapiću, ali i osnivaču Studentskog centra izvrsnosti Mašinskog fakulteta Radivoju Mitroviću.

Novinarka agencije Tanjug Aleksandra Otašević medalju - Tesla Spirit Avord dobila je za višegodišnje promovisanje dela Nikole Tesle, a Rada Komazec iz prištinskog Jedinstva za najbolju sveobuhvatnu reportažu od potoka Vaganca na kojem se igrao kao dečak do slapova Nijagare.

Novoustanovljenu nagradu NTF Gordana Lončar za jačanje nacionalnog identiteta dobila je i novinarka Radio Beograda 2 Biljana Đorović.

Nagrade su do sada, između ostalih dobili i gradonačelnik Njujorka Erik Adams, ambasador Marko Đurić, reditelj Emir Kusturica, dok je patrijarh Portfirije dobio Orden Nikole Tesle.

Nikšić je na skupu podsetila da je 12. januara , na Dan kad je Nikola Tesla osvetlio čovečanstvo puštanjem prve na Planeti hidrocentrale u pogon na Nijagarinim vodopadima, Dačić dao instrukciju da se povede strateška kampanja javne diplomatije Teslina godina po modelima uspešnih svetskih diplomatija, od izraelske uz kombinovani američki i francusko-nemački do one koju je vodila Indija povodom 150 godina rođenja Gandija zahvaljujući kojoj je taj za Indiju važan datum obeležen u 124 zemlje.

- Primeri kojima se rukovodio stručni tim srpske diplomatije bili su, između ostalih i kampanja američkog Stejt departmenta "Vi ste svet , gde su promovisali ličnosti i događaje iz slavnih poglavlja naše zajedničke istorijske prošlosti od preko 140 godina diplomatskih odnosa i više od 200 godina od kada je prvi Srbin , Đorđe Šagić došao u SAD, daleke 1814 godine - rekla je ona.

Nikšić je za Tanjug ukazala i na reprint Teslinog pisma iz 1921. urednicima glasila i novina u SAD pod naslovom "Ja sam Srbin -Tesla koji je objavio Džordž Mungas:

- Neobaveštene etničke grupe isuviše često Teslu smatraju svojim. Još češće američki novinari za njega kažu da je sve osim Srbin. Čovek bi se ponadao da će bar oni obavešteni prestati da ga svojataju; ali kada se bolje razmisli, možda je i razumljivo to što svi tvrde da je njihov, jer 'niko nema šta Srbin imade'.

Mangas je naglasio da bi se Čovek ponadao da će bar oni obavešteni početi da govore su mu roditelji srpski pravoslavoc i da je sin srpskog sveštenika i da je u porodici Tesla/Mandić bilo 38 srpskih pravoslavnih sveštenika.

- Što se nas tiče, nema potrebe da bilo šta tvrdimo jer on je otvoreno i ponosno rekao kakav mu je etnički identitet. Setite se da smo ga nazvali jednim od najvećih svetskih naučnika. Zar biste onda imali sumnje u pisanu reč tog velikog naučnika? - naveo je Mangas koji je kako bi se razrežila stvar to pitanje uputio Tesli koji je odgovorio: "Naravno. Ja sam Srbin".

Tesla je u pismu zahvalio Mungasu na prijateljskom postupku po tom pitanju.

- Naravno da Vi znate da sam Srbin koji potiče od najstarijeg roda, budući da ime moje majke seže u prošlost daleko koliko i skoro bilo koje drugo u našem narodu. Urednik lista Kanzas farmer end mejl end briz ne razume sasvim da je oblast u kojoj sam rođen samo bila pod političkom upravom Austrije što nema nikakve veze sa nacionalnošću - rekao je Tesla.

Autor: Tanjug / redportal.rs