Vitamin D je veoma značajan nutritivni element, koji jača kosti, utiče na dobro raspoloženje, ali i na zdravlje i funkcionalnost celog organizma

Pored sunca i ishrane, izvor vitamina D su i suplementi, ali ukoliko želite potpuno prirodno da unosite ovaj vitamin trebalo bi da u svoj jelovnik uvrstite namirnice sa sledećeg spiska, pogotovo u hladnim zimskim danima, kada nam manjka sunca.

Namirnice bogate vitaminom D su uglavnom riba i punomasni mlečni proizvodi, zatim goveđa jetra, sojino mleko, jegulja i riblje ulje. Kako bi se izvukao maksimum iz vitamina D, potrebno je kombinovati ga sa magnezijumom i kalcijumom.

Pečurke
Što su osunčanije, to su pečurke punije vitamina D. Osim ostalih korisnih nutrijenata, jedna pečurka ima od 2 do 5 UI vitamina D. Takođe, pečurke obezbeđuju dovoljne količine selena i gvožđa, a bogate su i antioksidantima koji telo čiste od slobodnih radikala i oslobađaju od štetnih toksina.

SirOd vrste sira zavisi i kalorijska vrednost koju imaju, a koja načešće dolazi od količine masti. Slično je i sa količinom vitamina D koju sadrži sir. Feta, na primer, ima manje vitamina D u odnosu na gaudu. Zajedničko im je to što svi sadrže neophodne proteine, minerale i vitamine.

Ceđena pomorandža
Čaša ceđenog soka od pomorandže bogata je kalcijumom i vitaminom D, ali i mineralima koji jačaju zube i kosti. Količina vitamina D iz ceđenog soka pomorandže pomaže da se lakše apsorbuje i kalcijum koji se u njemu nalazi.

Punomasni jogurt
Pored vitamina D, jogurt sadrži i visok broj različitih minerala, od magnezijuma i kalcijuma do korisnih bakterija i vitamina grupe B. Osim toga, jogurt je bogat kalijumom, fosforom, jodom i cinkom, kao i vitaminom B5. Iz grupe vitamina B, tu je i vitamin B12 koji čuva nervni sistem. Samo jedna porcija jogurta sa voćem pomaže mišićima da se oporave posle treninga, s obzirom na to da je jogurt bogat aminokiselinama i proteinima.

Žumance
Jaja su odličan izvor vitamina A, D, B2, B12, gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma i riboflavina. Žumance je najbogatiji deo jajeta koji osim proteina ima visok sadržaj minerala i vitamina, a naročito vitamina D. Vitamin D upravo ima ulogu da apsorbuje ostale vitamine koji idu uz njega.

Autor: Magazin Novosti