Imao nivo vitamina D na maksimalnom nivou koji se može zabeležiti 👇

Stručnjaci izdaju upozorenja o opasnostima prekomerne konzumacije vitamina D nakon što je muškarac u Velikoj Britaniji umro od hiperkalcemije, retkog stanja uzrokovanog visokim nivoom vitamina D.

Dejvid Mičener, 89-godišnji penzionisani biznismen iz Velike Britanije, umro je prošle godine od hiperkalcemije, nakupljanja kalcijuma u ​​telu kao posledica prekomernog nivoa vitamina D. Mičener je primljen u bolnicu East Surrei 10. maja 2023. , a 10 dana kasnije proglašen je mrtvim. Prema izveštaju Džonatana Stivensa, pomoćnika mrtvozornika u bolnici, nivo vitamina D kod 89-godišnjeg čoveka bio je na maksimalnom nivou koji se može zabeležiti. Toksičnost vitamina D je navedena kao jedan od glavnih faktora Mičenerove smrti, zajedno sa kongestivnom bolešću srca, hroničnom bubrežnom insuficijencijom i hiperkalcemijom.

Pre njegove smrti, test je pokazao Mičenerov nivo vitamina D na 380 ng/mL, što je maksimalni nivo koji je laboratorija zabeležila. Za referencu, izveštaj Instituta za medicinu (IOM) iz 2010. procenjuje da je nivo vitamina D od 20 ng/mL adekvatan za dobro zdravlje kostiju.

Stivensov izveštaj o smrti Dejvida Mičenera izazvao je zabrinutost da vitaminski suplementi mogu imati potencijalno veoma ozbiljne rizike i neželjene efekte kada se uzimaju prekomerno, dodajući da trenutni propisi o označavanju dodataka ne zahtevaju da se takvi rizici pominju na etiketi.

- Nije bilo nikakvih upozorenja na ili u pakovanju sa detaljima o specifičnim rizicima ili neželjenim efektima uzimanja suplemenata vitamina D. Po mom mišljenju, postoji rizik od budućih smrti ukoliko se ne preduzmu mere - napisao je Džonatan Stivens.

Hiperkalcemija je retko, ali veoma ozbiljno zdravstveno stanje koje može da oslabi kosti i ošteti bubrege i srce, simptomi koji su primećeni tokom Mičenerove obdukcije. Povezan je sa uzimanjem previše vitamina D, koji postaje sve češći problem nakon korone kada se njegova konzumacija podsticala da bi se ojačao imuni sistem.

Autor: redportal.rs