Kako je dodao, mirovne inicijative Turske su besmislene u očima SAD.

Odluka o slanju tenkova „leopard“ Kijevu znači da se Nemačka faktički uključuje u rat u Ukrajini, izjavio je za Sputnjik šef Centra za strateške studije o bezbednosti i odbrani na Univerzitetu u Istanbulu, penzionisani brigadni general Oružanih snaga Turske Fahri Erenel.

- Ti tenkovi su svojevrsni signal da Nemačka više ne insistira na mirovnim pregovorima. Berlin je, u suštini, potvrdio da je krenuo putem Sjedinjenih Američkih Država i da je zapravo ušao u rat. Zemlje NATO-a, koje pružaju Ukrajini podršku isporukama oružja, prema međunarodnom humanitarnom pravu potpadaju pod definiciju agresora - konstatovao je Erenel.

On je podsetio da je Zapad prvo isporučivao Ukrajini lako naoružanje, zatim je počeo da je snabdeva raketnim sistemima srednjeg dometa, a sada, „pošto nisu postigli rezultat, počeli su da povećavaju kapacitete naoružanja i tehnike“ koju šalju Kijevu.

- Užurbanost prilikom donošenja odluke o isporuci tenkova jer na Zapadu očekuju da Rusija proširi zonu vojne operacije - ocenio je stručnjak.

- SAD uopšte ne žele da se taj rat završi – njima je u interesu da se Rusija maksimalno oslabi - istakao je Erenel.

Autor: Novosti.rs