Karamelizovani luk izvrstan je dodatak svakom jelu. Izvrsno pristaje uz pečeno meso, krompir, testeninu, a možete ga staviti i u sendvič između dve kriške hleba.

Karamelizovani luk izvrstan je dodatak svakom jelu. Izvrsno pristaje uz pečeno meso, krompir, testeninu, a možete ga staviti i u sendvič između dve kriške hleba.

Ako ne želite da stojite uz šporet sat vremena i polako ga karamelizujete na tiganju, izvrsne rezultate možete postići i u rerni.

Najbolje bi bilo upotrebiti crni luk ili srebrnjak za ovaj recept. Isecite ga na četvrtine, ispecite ga sa suvim crvenim vinom poput pinota noira, merlota ili zinfandela, a potom uživajte u ukusima.

Sastojci za pečeni luk:900 g luka isečenog na četvrtine125 ml crvenog vina3 kašike maslinova ulja1 kašika šećera½ kašičice soli

Priprema pečenog luka:Zagrejte rernu na 220 stepeni Celzijusa.

Očistite luk i isecite ga na četvrtine. Rasporedite ga na pleh za pečenje.

U lončiću pomešajte zajedno vino, maslinovo ulje, so i šećer. Prelijte smesu preko luka.

Pleh za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 30 minuta.

Potom skinute foliju, pomešajte luk i pecite još 30 minuta dok ne omekša i ne postane karamelizovan.

Prijatno.

Autor: Krstarica