Iako zvuči pomalo čudno, pranje nekih namirnica može uzrokovati širenje bakterija pa i trovanje.

Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebalo prati pre kuvanja.

Piletina
Pranjem sirove živine kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Naime, prskanjem vode po mesu ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odeću i kuhinjsku opremu. Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso
Zabrana pranja ne odnosi se samo na živinu, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija se na mesu jednostavno rešava visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuvanja očistite višak mesnog soka s površine s pomoću papirnatih ubursa, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom.

TesteninaVoda uklanja skrob na testenini koja pomaže bolje da se bolje apsorbuje umak koji poslužujete uz nju. Stoga se testenina ne treba prati nakon kuvanja, uz izuzetak testenine koju ste skuvali za salatu ili wok.

JajaU industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja postoji supstancija koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga se jaja ne bi trebalo prati pre spremanja.

PečurkePečurke imaju sunđerastu strukturu i izuzetnu moć upijanja, pa ih nikada ne bi trebalo kvasiti ili prati u vodi. Ako vam se čine prljave, oljuštite ih nožem ili obrišite papirnatim ubrusima. Takođe, pečurke je potrebno guliti samo ako je došlo do promene boje, ali uvek treba odseći donji deo stabljike.

Autor: Krstarica