Koliko ih konzumirate? 🤔

U današnjem svetu sve većeg fokusa na zdravu ishranu, proteini su postali ključni sastojak mnogih obroka. Osim što su osnovni gradivni blokovi našeg tela, proteini igraju važnu ulogu u izgradnji mišića, održavanju zdravlja kože, kose i noktiju, kao i u regulaciji raznih bioloških procesa. Kada je u pitanju unos proteina, važno je znati koje namirnice su najbogatije ovim hranljivim materijama.

Jedna od najpoznatijih namirnica bogatih proteinima su jaja. Osim što su pristupačna i lako dostupna, jaja su bogata esencijalnim amino-kiselinama koje naše telo ne može samo da proizvede. Sledeći na listi su piletina i ćuretina, koje su popularan izbor među sportistima i osobama koje žele da povećaju unos proteina.

Naravno, ne smemo zaboraviti ni mlečne proizvode kao što su sir, jogurt i mleko. Ovi proizvodi ne samo što su bogati proteinima, već često sadrže i kalcijum, esencijalni mineral za zdravlje kostiju.

Takođe, grašak, pasulj, sočivo i ostale mahunarke su odličan izvor biljnih proteina, pogotovo za vegetarijance i vegane.

Uvođenje ovih namirnica u ishranu može znatno doprineti unosu proteina i održavanju zdravog i balansiranog načina života.

Autor: Balša Stupar