Uvrstite ih u ishranu ☝️

Probiotici su žive bakterije i kvasci koji imaju koristan efekat po zdravlje, posebno za probavni sistem. Uzimanje ovih probiotika može pomoći u održavanju ravnoteže korisnih bakterija u crevima, što može doprineti boljem varenju, jačanju imunološkog sistema i opštem zdravlju organizma.

Jedna od najpoznatijih namirnica bogatih prirodnim probioticima je kiseli kupus, koji se dobija fermentacijom belog kupusa. Ovaj proces stvara mlečnu kiselinu, koja služi kao konzervans i stvara povoljne uslove za rast probiotičkih bakterija. Pored kiselog kupusa, drugi fermentisani proizvodi poput kiselog mleka, jogurta i kefira takođe su bogati probioticima.

Fermentisani sojini proizvodi, poput misa i tempeha, takođe su izvori probiotika, te su pogodni za vegansku ishranu. Miso je pasta napravljena fermentacijom soje, a tempeh je proizvod dobijen fermentacijom celih sojinih zrna. Ove namirnice ne samo da su bogate probioticima, već su i izvori proteina i drugih hranljivih materija.

Kiseli krastavci takođe spadaju u kategoriju fermentisanih namirnica koje su bogate probioticima. U procesu fermentacije, krastavci se potapaju u rastvoru vode, soli i začina, što stvara povoljne uslove za rast probiotičkih bakterija.

Uključivanje ovih namirnica u ishranu može biti korisno za održavanje zdrave crevne flore i poboljšanje opšteg zdravlja. Međutim, važno je imati na umu da svako telo reaguje drugačije na određene namirnice, te je važno pratiti sopstvene reakcije i konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom pre nego što promenite ishranu.

Autor: Balša Stupar