Gulaš je još jedno u nizu uobičajenih jela koje se pravi kod nas, premda potiče iz Mađarske.

Gulaš se može pripremati s raznim vrstama mesa, ali onaj pravi u sebi sadržava govedinu. U gulaš jela neki dodaju i krompir, dok s druge strane svaka porodica ima neki svoj poseban način na koji priprema ovo jelo.

Uobičajeno, gulaš se priprema u većim količinama i poslužuje uz krompir, pirinač, testeninu… ili neku dragu vam salatu. Pravi gulaš u sebi ima i po nekoliko kilograma mesa, a neizostavan sastojak je i luk.

Za pripremu vam je potrebno:

dve velike glavice luka
kilogram teletine ili govedine
dva čena belog luka
nekoliko kašika paprike u prahu
čaša crnog vina
lovorov list, ulje, so, biber
goveđi temeljac za podlivanje, ako ga nemate može da prođe i voda

Priprema:Isečeni luk pržiti na vrućem ulju, dodati mu meso pa pržiti dok ne “posmeđi” sa svih strana. Zatim dodati crvenu papriku i peći nekoliko sekundi, dodati malo vina, beli luk i so. Promešati i dodati temeljac ili vodu te kuvati na srednje jakoj vatri uz neprestano podlivanje i mešanje.

Gulašu možete dodati pečurke i krompir, a pred kraj kuvanja dodaje se i lovorov list i ostali začini koje preferirate. Na kraju, poslužite ga toplog uz dodatke priloga koje volite, a najčešće su to testenina ili pire, piše Dnevno.hr.

Autor: Krstarica