Nema razloga za paniku, ali građani Pirota moraju biti oprezni

Ministar građevine i saobraćaja Goran Vesić danas je u Pirotu kazao da građani Pirota nemaju razloga za zabrinutost i da je situacija pod kontrolom.

Merenja koncentracije amonijaka u vazduhu u gradskom jezgru, koja su vršena na pet lokacija, pokazala su da nema prisustva amonijaka, ali je koncentracija povećana kako se približava mestu akcidenta, koje je nekoliko kilometara udaljeno od grada, rekao je Vesić.

U Pirotu je u toku sednica Štaba za vanredne situacije nakon sinoćnog akcidenta kada je došlo do curenja amonijaka iz cisterne koja je bila deo kompozicije voza koji je ispao iz šina.

Razloga za paniku nema, ali građani moraju da budu oprezni jer situacija još nije potpuno sanirana, kazao je ministar Vesić. Naveo je da je izvesno da su razlozi za akcident u lošoj železničkoj infrastrukturi, s obzirom da su se na ovoj deonici često dešavale ranije slične nesreće, doduše nije bilo curenja amonijaka.

Tri godine se čeka na rekonstrukciju ove pruge, 2018. godine je potpisana rekonstrukcija, a tek sada je raspisan tender. Moraćemo da ispitamo zašto je to tako, poručio je Vesić, koji je pohvalio reakciju policije, vatrogasaca i Gradske uprave, tačnije Štaba za vanredne situacije Grada Pirota.

Preusmeravanje saobraćaja sa auto-puta kod Pirota i Bele Palanke.

Vodosnabdevanje Niša nije ugroženo usled curenja amonijaka u Nišavu, saopštila je sinoć gradska uprava Niša.

Iz preventivnih razloga isključena je fabrika vode u Nišu, kao i nalivanje vode iz izvorišta Medijana.

U saopštenju se navodi da prvi uzroci vode pokazuju da voda u Nišavi u Nišu nije kontaminirana, a JKP Naisus preduzima sve preventivne mere i redovnu kontrolu vode koju će od jutra kontrolisati i Institut za javno zdravlje.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine saopštili su danas, povodom izlivanja amonijaka iz cisterne između Pirota i Bele Palanke, da se prati situaciju na terenu i da su nadležni u pripravnosti kako bi posledice na životnu sredinu bile minimalne.

Merenja trenutnih zagađujućih materija kao i monitoring, na terenu sprovode Institut za metalurgiju iz Bora i Agencija za zaštitu životne sredine.

Inspekcija zaštite životne sredine je u pripravnosti i u saradnji sa svim relevantnim organima i institucijama, javnost će biti obaveštena o svim nalazima istrage i narednim koracima u cilju minimizacije posledica po životnu sredinu.

Autor: Tanjug / redportal.rs