Anegdota se zbila u zemunskom karantinu

Nakon donošenja Sretenjskog ustava 1835. godine, knez Miloš Obrenović je poslao Vuka Karadžića u Beč, budući da se Bečki dvor bunio protiv njegovog donošenja, kako bi ministru spoljnih poslova knezu Meternihu objavio neophodnost njegovog donošenja.

Vukova misija je bila neuspešna, jer je knez Meternih zauzeo stav da Sretenjski ustav sadrži opasne ideje koje prete evropskom miru. Zbog toga je knez Miloš bio ljut na Vuka, pa mu je u susret poslao Aleksu Simića, Pantu Hadži-Stojila i Cvetka Rajovića, da ga presretnu u karantinu u Zemunu i poruče mu da se ne vraća u Srbiju.

Pređite, more, u Zemun na parlatoriju, dozovite 'romoga Vuka i kažite mu, da mu J**** oca njegovoga da mi ne ide na oči, jer ću mu prebiti i onu drugu nogu!

Po kneževom naređenju, oni su prešli u Zemun i dozvali Vuka, te mu Aleksa Simić reče da je gospodar na njega vrlo ljut i da mu poručuje da ne prelazi u Srbiju, inače će mu prebiti i drugu nogu.

E, hvala gospodaru! Ja ću čekati dokle se on ne odljuti.

Potom mu Simić prenese i drugi deo poruke:

Još nam je zapovedio da ti j***** oca! I mi zapovest vršimo!

Na ovo im je Vuk spremno odgovorio na sav glas:

Majn got, hvala gospodaru na zapovijesti. A vama ja j**** i oca i mater!

Miloševi izaslanici se vratiše u Beograd i ispričaše knezu šta im je Vuk rekao. Knez Miloš se na to grohotom zasmeja i reče:

More pravo ima! Nisam li ja vama govorio: Ne dirajte u budalu!

IZVOR: FB / Muzej Vuka i Dositeja

Autor: redportal.rs