Predsednik je rekao da ga more velike brige, te da je uveren da u poslednje 23-24 godine nismo bili u ovako teškoj situaciji, a da apsolutno nikome ništa nismo uradili - nikome nismo uzeli nijednu firmu, nikome "na rep nismo zgazili".

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da se Srbija u poslednje 24 godine nije nalazila u ovako teškoj situaciji u kakvoj je danas, a da pri tom nije nikome ništa uradila,da nas u budućnosti čekaju teški izbori i mnogo problema, te da živimo u vremenu u kojem je aktivnost Bezbednosno - informativne agencije (BIA) najvažnija, posebno prema spoljnom faktoru.

Vučić je obraćajući se na svečanosti u BIA gde je obeleženo s 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove, i 20 godina od osnivanja Agencije kakva je danas, kazao i da je Beograd poslednjih nedelja poput Kazablanke - "kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate u stopu, a kada imamo goste sa zapada onda otkrivamo one druge koji njih prate u stopu".

Srbija osuđuje i zverstva svog naroda

U vezi izjave ministarke Zorane Mihajlvić da Srbija treba da se odredi prema zverstvima Rusije koja se događaju, predsednik Vučić je izjavio da ga čudi da tako nešto neko kaže.

“Nisam video tu izjavu. Čudno mi je da tako nešto neko kaže, jer Srbija osuđuje zverstva i zločine pripadnika našeg naroda. Nisam razumeo smisao toga, ali verovatno je to nešto što ne mogu da dokučim“, kazao je on. Rekao je da je to uvek pitanje za Vladu Srbije i unutarstranačke organe.

Koriste sva oruđa da Kosovo postane članica UN

Koriste sva oruđa da pokušaju da se dođe do konačnog cilja, a to je Kosovo u UN, istakao je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanje da li pojačavanje pritiska na Sbriju da uvede sankcije Rusiji te da li iza toga stoji namera da se natera Beograd da prizna Kosovo, istakao da ne preti njemu niko danas zato što mu je ime Aleksandar, prezime Vučić i što je predsednik ove zemlje, već prete zemlji, zato što ne žele da ova zemlja ostane živi dokaz nečije bahatosti, licemerstva i pogrešne politike.

O kadrovskim rešenjima - još koji dan, znaće se za vikend

Predsednik je izjavio da je zadovoljan i radom direktora BIA Bratislavom Gašićem, i radom najvećeg broja pripadnika te službe, koji čuvaju zemlju.

Na pitanje da li je zadovoljan radom Gašića, i da li će on ostati na čelu BIA, s ozbirom i na spekulacije da bi mogao da se vrati u vladu, Vučić je rekao da je njegovo zadovoljstvo Gašićevim radom nedvosmisleno.

Očekujem težak razgovor sa Lajčakom o KiM

Vučić je rekao da očekuje da će današnji razgovor sa izaslanikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom biti težak, kao i da oni sa kojima je razgovarao oko KiM nisu spominjali 2024. kao rok za postizanje dogovora, već da su u pitanju bile nedelje.

On je tako odgovorio na pitanje novinara šta očekuje od današnjih razgovora sa Lajčarkom i da li se slaže sa tim da je 2024. godina rok za konačni sporazum.

Da uvedemo sankcije Rusiji, potapšali bi nas i nastavili pritiske

Odgovarajući na pitanje novinara da li će nova vlada bar razmišljati o uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je rekao da će država koliko god bude mogla da izdrži, a da ne ugrozi naše najvitalnije nacionalne i državne interese voditi politku koja je ustanovljena zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Do god budemo mogli da izdržimo, a da ne ugrozimo naše najvitalnije nacionalne i državne interese, mi ćemo voditi politku koja je ustanovljena zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost. Kada ne budemo mogli, obratićemo se našem narodu i građanim i reći zasto ne možemo. Mislim da jasniju i konkretniju poruku ne možete da dobijete", istakao je Vučić.

Autor: AP Tanjug