On je izvestio o pokušaju zvanične Varšave da iskoristi rat u Ukrajini i pretnji Rusije da naoruža Poljsku nuklearnim oružjem barem kroz američki program podele nuklearnog oružja

Lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski rekao je danas u Miškovu da će Poljska imati koristi od nuklearnog oružja, ali da to u ovom trenutku nije moguće.

- Želimo da imamo jaku vojsku u svim aspektima, osim što ne planiramo da imamo nuklearno oružje, jer je to trenutno nemoguće, iako bi nam bilo korisno - rekao je Kačinjski na sastanku sa stanovnicima Miškova na jugozapadu Poljske.

On je izvestio o pokušaju zvanične Varšave da iskoristi rat u Ukrajini i pretnji Rusije da naoruža Poljsku nuklearnim oružjem barem kroz američki program podele nuklearnog oružja, u kojem pet zemalja u Evropi ima nuklearno oružje stacionirano u svojim bazama i može ga koristiti nakon odobrenja od strane SAD, rekao je poljski predsednik Andžej Duda 5. oktobra.

- Problem je pre svega što nemamo nuklearno oružje. Nema naznaka da bi ga Poljska mogla imati u bliskoj budućnosti. Uvek postoji potencijalna prilika za učešće u Programu razmene nuklearne energije. Razgovarali smo sa američkim liderima da li Sjedinjene Države razmatraju takvu mogućnost

- Tema je otvorena - rekao je Duda u intervjuu za nedeljnik Gazeta Polska.

Pentagon i američka administracija odmah su demantovali predsednika Dudu i njegovu tvrdnju o razgovorima između Varšave i Vašingtona.

- SAD ne planiraju da razmeste nuklearno oružje na teritoriji članica NATO-a koje su pristupile Alijansi posle 1997. godine - rekao je portparol Stejt departmenta Vedant Patel.

Lider poljske opozicije, dugogodišnji bivši premijer, a potom i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk prokomentarisao je napore aktuelne vlade da dobije nuklearno oružje, upozorivši da ne zna da li Rusi tada treba da se plaše. , ali Poljaci bi svakako trebali.

– Vlada sa tako lošim kvalifikacijama, takvim glupostima, da je imala nuklearno oružje, ne znam da li bi se Rusi plašili, ali mi (Poljaci) bismo zaista morali da se plašimo. Dok ova politička čudovišta vladaju našim životima, ja odlučujem da ne raspolažemo atomskim oružjem - odgovorio je Tusk.

Autor: redportal.rs