Oliver Varheji predstavljajući Paket proširenja Unije u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu rekao je da je Srbija potrebna Uniji

- Mislim da je važno da se obe strane angažuju i da na kraju dijalog donese rezultat - odgovrio je komesar za proširenje i susedstvo.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji rekao je danas da Srbija u poslednje vreme pravi ustupke u dijalogu sa Prištinom i naveo kao primer dogovor o ličnim kartama koji je postignut letos.

- To je bio zaista veliki napredak u dijalogu - ocenio je Varheji i dodao da su se sa druge strane iz Prištine videle unilateralne akcije kosovske vlade.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji predstavljajući Paket proširenja Unije u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu rekao je da je Srbija potrebna Uniji kao iskren politički partner, kao i da treba da se uskladi sa njenom spoljnom politikom.

- Srbija nam treba kao iskren politički partner i saveznik koja deli s nama zajedničke vrednosti, bezbednost i prosperitet. U današnjem geopolitičkom kontekstu, jasno je da Srbija treba više da radi da bi se uskladila sa spoljnom politikom Unije uključujuću sankcije protiv Rusije - rekao je Varheji.

Varhelji je, predstavljajući paket izveštaja o napretku za partnere sa Zapadnog Balkana rekao da Evropska komisija smatra da je Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju, ali od Prištine traži više konstruktivnosti u dijalogu sa Beogradom.

- Potrebno nam je da se Kosovo konstruktivno angažuje, kao što nam je potrebno da to učini i Beograd - rekao je Varheji, prenosi Koha ditore.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji, predstavio je danas u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta izveštaje o napretku Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije u sprovođenju reformi i evropskim integracijama.

U predstavljanju izveštaja za Crnu Goru, Varheji je izjavio da ključna obaveza te zemlje u daljem pretpristupnom procesu ka Evropskoj uniji da jača vladavinu prava, posebno kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, koja se tiču jačanja slobode medija i depolitizaciju institucija.

Autor: Tanjug AP

#Kosovo i Metohija

#Oliver Varhelji

#Srbija

#dijalog