Restrikcije struje i nestašice širom zemlje

Oko 30% energetske infrastrukture Ukrajine pogođeno je raketnim napadom u ponedeljak, preneo je ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

Ministar je izjavio da je ovo prvi put od početka rata da je Rusija u ovoj meri izvršila napad na energetsku infrastrukturu zemlje.

Kako je on naveo, jedan od razloga napada je to što Ukrajina izvozi struju u Evropu, što utiče na to da evropske zemlje manje zavise od ruskog gasa i uglja. Dodao je takođe da Ukrajina čini sve što je u njenoj moći da brzo obnovi sve što je moguće i da se što brže poveže na električnu mrežu.

Od ponedeljka, ukrajinska Vlada je zamolila sve svoje građane da ograniče potrošnju energije. Upitan da li će potrebnu dodatnu struju dobiti iz Evrope, ministar je izjavio da su sve opcije na stolu.

Ministar je izjavio takođe da je ukupno gledano ukrajinski energetski sistem stabilan, ali je ipak pozvao sve partnere da pruže vazdušnu zaštitu koja bi osigurala preostalu infrastrukturu:

Mi šaljemo ovu poruku svim našim partnerima: Moramo da zaštitimo nebo. Ruse ne interesuje međunarodni zakon. Njih je briga za bilo kakve druge međunarodne ugovore ili konvencije.

Rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo u utorak da je počelo sa ciljanjem ukrajinskih vojnih i energetskih postrojenja.

Autor: redportal.rs