Fantazmagoričan, nadvremenski, duhovno-filozofski, prepun boja, simetričan 🤩

Vizionar, političar, menadžer, umetnik, dizajner, kreator, fotograf, stlista... sve to staje u jednu ličnost – Pavela Surovog. Posebnu pažnju, kako naše tako i svetske javnosti, privlače njegove fotografije zbog načina predstavljanja narodne nošnje. U fotografijama vidimo arhetipe i kosmičko poimanje ženske lepote od prapočetka, te se otkrivanjem tajanstvenosti i mističnosti narodnih nošnji i duhovnih verovanja i mitova kroz različite epohe vremena kruniše arhetip Afroditine božanske lepote, kako je istakao sam autor.

U intervjuu za Redportal.rs Pavel nam je otkrio gde sve pronalazi inspiraciju, zatim ko mu je najinspirativnija žena današnjice, da li je teže biti političar ili umetnik, kao i koliko često navija alarm za buđenje 😅.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Na svetskom takmičenju WPE International Photography Awards u Francuskoj osvojio si 2 srebrne i 1 bronzanu medalju takmičeći se pod zastavom Srbije. Kako je tekao kreativni rad na fotografijama koje su pobrale nagrade? 😅

📍 Vizija, filozofija, kreativnost, igra – to je sve spontano i prirodno došlo. Ideje su bile tu negde pohranjene u mojoj duši kroz poznavanje istorije, filozofije, bajki, Biblije... Vodio sam se, kod odabira narodnih nošnji, da me moraju odmah kod prvog susreta asocirati na neku ličnost iz istorije, bajke, crtanog filma... To je bila glavna premisa prema kojoj sam radio selekciju narodnih nošnji. Prema narodnoj nošnji sam posle vršio odabir devojačkog lica i personalitet karaktera modela. Zatim, prema narodnim nošnjama birao sam adekvatne pozadine – ćilime i prekrivače. Na kraju sam za svaku narodnu nošnju morao tragati i nabavljati predmete koje će metaforu i alegoriju još više pojačati i približiti gleadaocu, te da mu bude što više čitljiva i shvatljiva ☝🏻.
📍 Kod stvaranja sam koristio i interakciju kao metod dolaska do cilja, uvidevši neki predratni stari predmet koji me je nadahnuo, da mi on određuje i daje asocijaciju i usmeri me – kakvu treba da tražim narodnu nošnju. Odbacio sam metodu analize i sinteze kod stvaranja i kreiranja umetničkih fotografija, da najpre analitički sve istražim i izanaliziram, pa da to sve sintetišući uklapam u kreativni okvir narodne nošnje koja mi se nudi. Nekome bi ovaj put možda izgledao logičnije, a i lakši je proces stvaranja. No, nisam hteo da na ovaj način svoju kreativnost i umetnički put unapred odredim i limitiram, i time ga lišim svojih prvih asocijacija i ideja, koje izlaze iz mene, a koje su u mom duhovnom filozofskom okviru shvatanja ovog Sveta. Hteo sam ostaviti lični pečat na svakoj fotografiji i razrađivati prve ideje koje su me inspirisale i vodile dalje na putu stvaranja.
📍 Produkcija je bila jako zahtevna, a sve je bilo na mojim leđima: od celokupne vizije, filozofije, duhovnog aspekta, pa do poslednjeg detalja realizacije. To je celogodišnji trud i rad, dan za danom, stalne pripreme, kupovine predmeta, izrada predmeta i simbola, stalna nabavka ćilima i prekrivača, da se scenski uklapaju uz arhaičnu narodnu nošnju, odabir modela i uloge – koju će istorijsku ličnost glumiti na setu, osmišljanje cele scenografije, odabir svetla da dočara atmosferu, odabir sublimiranih poruka i simbola, tip šminke i nijanse, pa zatim svakodnevne koordinacije kolekcionara, modela, šminkerke, frizerke, itd. Pa posle celodnevno fotografisanje, koordinisanje ljudi na setu, te samo fotografisanje, odabir kompozicija, donošenje odluka, stalne promene i menjanja i veliko strpljenje u komunikaciji sa svima. Zatim opet odabir fotografija, obrada, priprema za štampu... 📸

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Tvoj rad nazivali su novim viđenjem stare nošnje. Gde sve pronalaziš inspiraciju? 😎

Inspiracija mi je bila sve što se u meni proteklih godina nakupilo i pohranilo u duši kroz život. Duhovno, filozofsko, svetsko... Moj mozak svakodnevno pravi razne kreacije. Čak i u kupatilu voda na pločicama vas može inspirisati ako znate da vidite i čitate simbole. U prvom planu su mi arhetipi i kosmičko poimanje ženske lepote od prapočetka 👧🏻. Otkrivanjem tajanstvenosti i mističnosti narodnih nošnji i duhovnih verovanja i mitova kroz različite epohe vremena krunišem arhetip Afroditine božanske lepote.
Uvek tragam za idejom večne i besmrtne lepote, i duhovnom moći koja me stalno pokreće u stvaranju i idejama. Za snovima i nedostižnom večnosti. Za izrazom koji menja pogled na ženu, religiju, istoriju i tradiciju. Za eksperimentom i filozofskom igrom koja provocira i menja zaživele i ukorenjene dogme i obrasce ponašanja. Inspirišu me slovanske svastike, sveti gral, polja, sunca, semena, krune, različiti simboli krstova, različite šare, kolovrati, srca, grlice, štiglići, paoni, simboli ujedinjenja koji su utkani u arhaičnu narodnu nošnju kao čuvari, ali i nosioci sreće, blagostanja i berićetnosti. Došao sam svojim vlastitim istraživanjem do toga da arhaične narodne nošnje podsećaju i da su pod uticajem mode kraljevskih dvorova, svetske mode, a i pod uticajem dostupnih materijala i tkanina iz susednih država tog vremena.
Cilj mi je bio da stvorim novi čitljivi moderni etno-art koncept kod slovenskog tradicionalnog nasleđa za budućnost.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Koji projekat bi posebno istakao u svom dosadašnjem stvaralaštvu? 🤩

Projekat „Corona” koji me je proslavio. U pravom smislu „Corona” predstavlja najviši stadijum svesti čoveka, intelekta ili uma s Božjim prosvetljenjem. Naziv „Corona” ima trojako značenje: s jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, aludirajući na period korone, sa druge na odeždu kraljevskog porekla, a sa treće da na fotografijama dominiraju couronne tj. svadbene krune i oglavlja. Posredi je specifična reinterpretacija narodnih nošnji kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja smelo komponuje tradicionalne elemente prikazujući ih iz originalne perspektive, menjajući na specifičan način estetične i tradicionalne modele. Stavljajući spoj tradicije i duhovnosti u fokus, izložba „Corona” („Korona”) predstavlja originalne i autentične narodne nošnje Balkana.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Opiši u 5 reči svoj rad.

Fantazmagoričan, nadvremenski, duhovno-filozofski, prepun boja, simetričan.

Da li je teže biti političar ili umetnik? 🧐

I za političara i za umetnika morate se roditi, morate imati predispozicije, znanje, mudrost, dar od Boga! Na studijama na Ekonomskom fakultetu u Bratislavi svi su mi govorili da sam rođeni političar i filozof, pošto sam vešto postavljao pitanja profesorima, uvek menjao svet oko sebe nabolje, gostovao i učestvovao na Akademiji nauka na filozofskim predavanjima. Borio sam se za bolja prava studenata; čak sam u tom duelu pobedio ministra obrazovanja Slovačke Republike, koji je morao da konstatuje da sam u pravu (ali posle sam platio cenu – radnici ministarstva uskratili su mi doktorsku stipendiju). Zatim sam razotkrivao korupciju u slovačkim institucijama i sve to me je formiralo i transformisalo u prirodnog lidera, tj. političara kada sam se vratio u Srbiju. S druge strane, umetnik sam postao jer su moji grafički radovi i fotografije, tj. umetnička dela napravili me njime. Sada dolaze različite nagrade, kao potvrda za moje radove, koji oduševljavaju i inspirišu ceo svet.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Ko je najinspirativnija žena današnjice, prema tvom mišljenju? 🧐

Moja supruga, koja je moja muza, inspiracija u svakom pogledu. Posle moja majka i njena beskonačna ljubav, podrška i srtpljenje! 💕

Knjiga koju bi svako trebalo da pročita je...? 📖

Biblija – da shvatimo ko smo, šta treba da menjamo i ka čemu treba da težimo! Čovek nije kompletan ako ne živi i duhovnim životom, a mora stalno duhovno da raste!

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Najmoćnija reč srpskoga jezika?

KOLOVRAT – pošto simbolizuje sunce, svetlost, ciklus života, vrtnju, pravac, hleb koji nam je svakodnevna hrana, kulturu, borbu i menjanje...

Na koje mesto u Kisaču bi nas odveo i zašto? 

U Kulturni centar Kisač i 👇🏻

Kafana ili kafić?

uz Valentino odelo ili Dolce & Gabbana cepani autfit sa sakom i kafić usred tržnog centra da me svi vide.
Kao urbani moderni muškarac s primesama balkanskog varvarina radio sam kao senior konsultant u najvećoj nemačkoj istraživačkoj firmi. Kao senior konsultant morate da sedite sa klijentima 5-6 puta dnevno i da pijete kafu, slušate njihove probleme i tako vas svi primete. Cela Bratislava me je znala kao srpskog menadžera koji je skockan od glave do pete.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

 Navijaš li alarm za buđenje jednom ili više puta? ⌚⏳

Imam isprogramirani alarm u telefonu, ali volim da isključim i alarm i zvuk telefona. Previše je stresa u današnjici da se trzam još i na telefon i alarm.

Omiljeni smajli?

Ne koristim smajlije jer smatram da ne prikazuju iskrena osećanja osobe koja ih šalje.

Aplikacija za muziku koju baš gotiviš? 🎶

Nemam aplikaciju koju gotivim. Slušam muziku na Jutjubu ili u kolima sa USB-a.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Koliko je u životu bitna želja? 💫

Želja je nebitna. Bitna je istrajnost, obrazovanje, stalno usavršavanje, duhovni rast, promena ☝🏻.

Poruka za naše čitaoce, gledaoce i slušaoce? 🤩

Menjajte sebe, budite pravedni, širite ljubav i sledite svoje snove.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Autor: redportal.rs / Jovana Radić

#Pavel Surovi

#RED intervju

#etno

#fotografija

#intervju

#kultura

#narodna nošnja