Karamel sir je neobičnog izgleda i još neuobičajenog ukusa. U Norveškoj je popularno nacionalno jelo, a se zove Brunost. Oni ga jedu uz sve, uz salate, soseve, čorbe, divljač, piletinu i teletinu. Što su za nas čvarci, to je njima karamel sir. 🤣
Norveška ima samo 11 fabrika sireva od kojih njih pet proizvode karamel sir, a ipak ga ima u svakoj radnji. Nije jeftin, 100 grama ovog sira košta 5,4 evra.
IZVOR: TW / bbbangyae_
Verovali ili ne, u ovaj slatki sir se ne dodaje šećer. Pravi se od otpadnih stvari pri proizvodnji klasičnog sira. Tečna surutka koja ostaje je glavni sastojak ovog sira i ona mu zapravo daje blago slatki ukus. Pun proteina ali i kalorija. Za 1 kilogram ovog sira potrebno je 6 kilograma surutke. Visoke koncentracije surutke se mešaju sa mešavinom mleka i pavlake na velikoj toploti pare, a nakon 90 minuta otvara se kotao i laktoza iz surutke se razlaže i postaje mlečni šećer. Tačnije, karamel.
Pakuje se u tečnom stanju, a potom ide na hlađenje 75 minuta, a tokom sazrevanja dobija koinzistenciju.
Autor: redportal.rs