Sud je to učinio presudom koja će potkopati planove predsednika Džozefa Bajdena da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama.

Vrhovni sud SAD usvojio je predlog da se ograniče nadležnosti savezne vlade u izdavanju propisa o smanjenju emisije ugljenika iz elektrana.

Sud je to učinio presudom koja će, kako prenosi Rojters, potkopati planove predsednika Džozefa Bajdena da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama.

U presudi koja je doneta sa šest glasova "za" i tri "protiv" ograničena su ovlašćenja Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da reguliše emisiju gasova staklene bašte iz postojećih elektrana na ugalj i gas u skladu sa Zakonom o čistom vazduhu, preneo je Rojters.

Bela kuća je saopštila da advokati administracije analiziraju odluku i traže načine da reše problem emisije štetnih gasova u postojećim zakonskim okvirima. Predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je da odluka Vrhovnog suda preti da ugrozi sposobnost SAD da se bore protiv klimatskih promena.

- Dok postoji rizik da ova odluka ugrozi sposobnost naše nacije da održava čist vazduh i bori se protiv klimatskih promena, neću popustiti u korišćenju zakonskih ovlašćenja za zaštitim javno zdravlje i borim se protiv klimatske krize - naveo je Bajden u saopštenju.

Autor: redportal.rs

#Vrhovni sud

#bajden

#zagađenje