Nakon što saznate da ste u drugom stanju, suočićete se s mnogim nedoumicama. Možda nećete biti sigurni šta je zdravo za vas i vašu bebu.

Sve što konzumirate direktno ili indirektno dospeva u matericu i dolazi u krvotok deteta kroz posteljicu. Osim cigareta i alkohola, evo još nekoliko stvari koje bi trebalo da izbegavate.

1. Kafa

Kava nije potpuno zabranjeno piće tokom trudnoće, ali treba je konzumirati umereno. Visok unos kofeina, naročito tokom prvog tromesečja, povećava šanse za pobačaj ili nisku porođajnu težinu.

Stručnjaci preporučuju ograničavanje unosa kofeina na 200 do 300 miligrama dnevno, što znači na jednu do dve šoljice kafe.

2. Stroge dijete

Uravnotežena ishrana ključna je za održavanje dobrog zdravlja tokom trudnoće. Ovo je faza u kojoj se povećava potreba za kalorijama i hranjivim materijama kako bi se zadovoljile potrebe majke i rastuće bebe. Nedostatak nutrijenata može doprineti da dete pati od oštećenja nervne cevi, niske porođajne težine, pobačaja i prevremenog porođaja.

3. Odlazak u saunu

U saunama vladaju visoke temperature, što povećava telesnu temperaturu trudnice. Temperature iznad 38 stepeni u prvom tromesečju trudnoće mogu uzrokovati urođene anomalije kod beba.

Stoga je bolje izbegavati odlaske na mesta s visokim temperaturama, kao što su saune ili hidromasažne kade. Takođe bi trebalo izbegavati vežbanje u sličnim uslovima.

Autor: Krstarica

#dijete

#kafa

#sauna

#trudnoća