Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da je Ankara spremna da preuzme ulogu u "posmatračkom mehanizmu" između Moskve, Kijeva i Ujedinjenih nacija, ako se postigne dogovor o tome.

Erdogan je predložio Putinu da organizuje razgovore Moskve i Kijeva u Istanbulu uz posredovanje UN.

Erdogan je rekao Putinu da mir mora biti uspostavljen što je pre moguće i da moraju biti preduzeti koraci za izgradnju poverenja, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Turske, preneo je Rojters.

Tokom razgovora dvojice predsednika nije bilo reči o hrani, ali prošle nedelje je jedan visoki turski zvaničnik rekao izveštaču Rojtersa da Turska pregovara sa Rusijom i Ukrajinom o otvaranju morskog koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine.

Predsednik Turske je od početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini nastojao da se postavi kao posrednik u pregovorima zaraćenih strana.

Erdogan se protivi prijemu Finske i Švedske u NATO zbog činjenice da obe zemlje, kako on tvrdi, podržavaju Radničku partiju Kurdistana, koja je u Turskoj označena kao teroristička organizacija.

Autor: Pink.rs

#Erdogan

#Ukrajina

#putin

#rusija