Na Redportal.rs objavljen je članak u kojem su iznete tvrdnje da Ukrajina obustavlja tranzit ruskog gasa kroz Evropu, što ne odgovara činjenicama

Na našem portalu je 10. 5. 2022. objavljen tekst Ukrajina OBUSTAVLJA PROTOK ruskog gasa ka Evropi, što prema analizi Raskirnkavanja.ba predstavlja "klikbejt" i "manipulisanje činjenicama".

Prvobitno smo napisali:

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora.
Navodi se da dalji transport gasa preko stanice "Sohranovka" i pogranične kompresorske stanice "Novopskov" nije moguć zbog toga što su nastupile "okolnosti više sile".
Kako je saopštio GTSOU "okolnosti više sile" su u činjenici da su dve stanice pod kontrolom Rusije zbog čega je došlo do "mešanja okupacionih snaga u tehničke procese".
Kompanija je saopštila i da je „u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke 'Sohranovka' u tačku 'Sudža', koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine“, navodi Rojters.

Međutim, nakon analize Raskrinkavanja.ba, ističemo da nije reč o potpunoj obustavi, već o prekidu isporuke gasa preko jedne od tačaka, dok se transport preko ostalih odvija normalno.

Činjenice koje je navelo Raskrinkavanje.ba 👇🏻

Ukrajina ne uvozi ruski gas, ali služi kao tačka transporta gasa iz Rusije u Evropu. Zemlje Evropske unije su 2019. godine potpisale sporazum s Ukrajinom i Rusijom prema kojem Ukrajina ima ulogu tranzitne zemlje. Na osnovu sporazuma, evropske zemlje dobijaju ruski gas preko Ukrajine.  

Operator sistema prenosa gasa Ukrajine (Gas Transmission System Operator of Ukraine - GTSOU) objavio je 10. maja na svojoj zvaničnoj stranici da su “akcije okupatora dovele do prekida tranzita gasa kroz GMS Sohranivka”. U saopštenju se između ostalog navodi GTSOU-a,

Operator sistema prenosa gasa Ukrajine (GTSOU) prijavljuje pojavu više sile koja onemogućava dalji transport gasa preko GMS “Sokhranivka” i granične kompresorske stanice (CS) “Novopskov”, koje se nalaze na okupiranim teritorijama. CS “Novopskov” je prva kompresorska stanica ukrajinskog GTS-a u Luganskoj oblasti, preko koje prolazi skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu (do 32,6 miliona kubnih metara dnevno).

📌 Cela analiza je dostupna OVDE.

Originalni članak Redportala.rs čitaoce je mogao dovesti u zabunu, pa se zbog toga izvinjavamo.

Ukrajina je nastavila da bude glavna tranzitna ruta za isporuke ruskog gasa Evropi čak i nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju 24. februara, prenosi Rojters.
Kompresorsku stanicu "Novopskov" u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što je invazija počela, a kroz nju prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#gas