Gabrijel Eskobar žestoko udario na srpske političke predstavike

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, bio je jedan od učesnika foruma 2BS (To Be Secure), a tom prilikom je uputio poruku „prosrpskim snagama“ u Crnoj Gori.

- Prosrpske snage u Crnoj Gori treba da shvate da Crna Gora treba da bude suverena, demokratska, zapadno orijentisana članica NATO-a - rekao je Eskobar.

Eskobar je potom naveo da za one snage koje podrivaju napredak zemlje koja je skoro 25 godina bila uspešna priča, SAD imaju odgovor u vidu sankcija i političkog pritiska, a u Crnoj Gori izolacije snaga koje imaju takva nastojanja, prenele su Vijesti.

On je ocenio da aktuelna situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti sa 90-im godinama prošlog veka sa nabujalim etničkim tenzijama.

- Od Dejtona naovamo ipak se dogodilo mnogo pozitivnih stvari i kad ih analizirate videćete da su sve one bile plod evroatlantskih integracija. Zato našim evropskim partnerima pominjemo potrebu da se integracije ubrzaju i zato je Balkan uvek visoko na našoj agendi kad s njima razgovaramo - rekao je Eskobar, koji je i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Autor: redportal.rs

#američki

#izaslanik

#preti srbima

#u crnoj gori