Nova mesna era

Veliki iskorak napravile su kompanije koje proizvode hranu koja imitira ukus i nutritivne vrednosti mesa. Zahvaljujući novim naučnim postignućima, moguće je jesti mesne proizvode zbog kojih nije ubijena nijedna životinja, piše Klik.hr.

Kompanija koja je nastala na Univerzitetu Oksford započinje s proizvodnjom mesnih proizvoda stvorenih na temelju stanice životinje. Tehnologija kojom se koriste je proizvedena u istoj zgradi kao i vakcina Astra Zeneka protiv COVID-19.

Njeno ime je Ivy Farm Technologies i plan im je da proizvedu preko 12.000 tona svinjetine, čime bi spasili živote otprilike 170.000 svinja.

Proces stvaranja mesnog proizvoda iz nekoliko stanica se sastoji od stavljanja stanica u bioreaktor, gde su im dodani vitamini i nutrijenti. Celi proces traje 3-4 nedelje. 

Ivy Farm Technologies su skupili čak 16 miliona funti za svoj pilot-projekt. Ono što njih odvaja od sličnih proizvođača mesa koji ne ubijaju životinje jeste tehnologija kojom je taj proces znatno brži.

Foto: Printscreen /Ivy.farm

Nadaju se da će do 2023. u restorane i supermarkete uvesti kobasice zbog kojih nijedna životinja nije umrla.

Suosnivač kompanije Ras Taker je izjavio:

Ivy Farm je odlična za okolinu, odlična za ljubitelje mesa i odlična za životinje, pošto ih nećemo ubijati.

Jedno istraživanje je pokazalo da do 2040. čak 60% mesnih proizvoda neće dolaziti od ubijenih životinja.

Autor: Dino / redportal.rs