Posebno pozitivan efekat ima kod ljudi obolelih od dijabetesa 👨‍⚕️

Konzumacija 4 i više šoljica zelenog čaja, i 2 i više šoljice kafe direktno je povezano sa padom od čak 63% smrtnosti u periodu od 5 godina pokazuju istraživanja.

Ljudi sa tip 2 dijabetesom skloniji su bolestima krvnih sudova, demenciji, kanceru kao i frakturama kostiju. Uprkos sve većem broju efektivnih lekova, promene u životnim navikama ostaju temelj terapije.

Prethodno objavljena istraživanja ukazuju da redovna konzumacija zelenog čaja i kafe pozitivno utiču na zdravlje zbog velike koncentracije bioaktivnih kompleksa koji se nalaze u njima.

Međutim, mali broj studija je urađen na ljudima obolelim od dijabetesa. Posebno u današnjem društvu, gde je procenat obolelih ljudi veći svake godine na svetskom nivou. U određenim zemljama je čak i proglašeno epidemično stanje, jer je dijabetes usko povezan sa gojaznošću i ishranom baziranom na brzoj hrani.

Upravo iz tih razloga naučnici su odlučili da istraže potencijal zelenog čaja i kafe, odvojeno i kombinovano, i kako oni utiču na ljude u kontekstu bolesti.

Test je vodio evidenciju o zdravstvenom stanju 4923 ljudi iz Japana (2790 muškaraca i 2133 žena) sa tip 2 dijabetesom (prosek godina 66) na vremenski period od 5 godina.

Svako od učesnika je popunio upitnik sa 58 stavki koji su se ticali njihove ishrane, zajedno sa posebnim pitanjima o konzumaciji zelenog čaja i kafe. Takođe, dali su sve informacije o načinu života koji vode, koliko su aktivni, da li puše, koliko konzumiraju alkohol i koliko sati spavaju.

Na svakom je urađen kompletni zdravstveni pregled.

Prema odgovorima koje su ostavili 607 učesnika nije kontumiralo zeleni čaj, 1143 je pilo šolju dnevno, 1384 je pilo 2 do 3 šolje, 1784 čak 4 i više. Sa druge strane oko 1000 učesnika nije pilo kafu, 1306 je pilo do jednu šoljicu dnevno, 936 je pilo redovno jednu šolju dnevno, dok je 1660 pilo dve i više šoljice dnevno.

Tokom perioda nadgledanja, 309 učesnika je preminulo (218 muškaraca i 91 žena). Glavni uzroci smrti su bili kancer i kariovaskularne bolesti.

U poređenju sa onima koji nisu pili ni zeleni čaj ni kafu, oni koji su konzumirali jedno od dva ili oba imali znatno smanjeni procenat smrtnosti od bilo čega. Najveći procenat su zabeležile one osobe koje su pile velike količine i zelenog čaja i kafe.

Konzumacija do jedne šolje zelenog čaja dnevno snižavala je smrtnost za čak 12%, dok je ispijanje od 2 do 3 šoljice dnevnp smanjilo smrtnost za čak 27%. Četiri i više šoljica smanjile su stopu za čak 40%!

Kod ljudi koji su ljubitelji kafe, do jedne dnevno smanjila je za 12% smrtnost, jedna šoljica dnevno na redovnoj bazi 19%. Dok je dve i više šoljice kafe smanjilo za 41%!

Naravno, za one koji su konzumirali oba napitka svakodnevno stopa je bila još niža, 2 do 3 šolje zelenog čaja plus 2 i više kafe smanjije za 51%, 58% je manja za one koji 4 šolje zelenog čaja i jednu šoljicu kafe dnevno, a čak 63% za one koji piju 4 šolje zelenog čaja i dve i više šolje kafe svakog dana. 😃

Ipak moramo naglasiti da je ovo opservaciona studija, i kao takva ne može da objasni povezanost niti razlog ovih rezultata. Kako sami istraživači kažu, biologija koja stoji iza ovih rezultata ni njima nije u potpunosti jasna. Zeleni čaj u sebi sadrži pregršt antioksidansa i antinflamatornih supstanci, uključujući i fenole i teanine kao i kafein.

Kafa, sa druge strane, takođe sadrži u sebi mnoge bioaktivne komponente (fenole). Iako ima negativan efekat na cirkulaciju u telu, ipak kontroliše nivo proizvodnje insulina i reaktivnost tela na njega - što je ektremno važna činjenica za dijabetičare.

Autor: redportal.rs