Turisti oduševljeni 😁

Snalažljivi preduzetnik u Gvatemali je iskoristio prednosti aktivnog vulkana kako bi stvorio novu vrstu brze hrane.

David Garsija je pekao picu iznad lave koja izlazi iz Pakaja vulkana koji je se aktivirao opet u februaru.

Nosi zaštitnu odeću i peče picu na posebno metalu koji može da izdrži temperature od oko 982 stepeni Celzijusa.

Turisti su oduševljeni ovom atrakcijom i mnogi idu samo da bi uzeli parče pice i okačili fotke na društvene mreže.

Foto: Printscreen YouTube AFP

Pakaja je jedan od tri aktivna vulkana u tom delu zemlje i erupcije se mogu videti iz glavnog grada Gvatemale, Gvatemala Sitija, koji je udaljen 20-ak km.

Pakaja je prvi put eruptirao pre 23.000 godina i nekoliko puta tokom španskog osvajanja Gvatemale u 16. veku.

Nekoliko decenija je bio miran u 20. veku pa se aktivirao opet ranih 60-ih godina.

Prema izveštajima i daje nije pretnja lokalnom stanovništvu.

Garsija, koji je računovođa, počeo je da peče pice 2013.

Foto: Printscreen YouTube AFP

- Stavio sam je u vruću pećinu koja ima oko 800 stepeni Celzijusa i ispekla se za 14 minuta. Kada sam je probao rekao sam sebi "ovo je dobra ideja" - rekao je Garsija za AFP.

Kada se Pakaja opet zagrejao, pomerio je svoje mesto za spremanje iz pećine na samu lavu.

- Definitivno nije precizno kao peć - rekao je Garsija i dodao da mora da pazi da pica ne pregori.

Lava može da dostigne temperaturu do 1900 stepeni.

Foto: Printscreen YouTube AFP

Poduhvat je riskantan ali njegova Pakaja pica je pravi delikates za turiste.

- Da ti neko spremi picu pored vulkana je sigurno jedinstvena stvar u svetu - rekao je jedan turista.

Dok je Garsijev pristup jedinstven, on ipak nije jedini koji je koristio lavu umesto peći, 2014. su u Londonu 2 kuvara pržila stekove na magmi.

IZVOR: YT / AFP

Autor: redportal.rs