Umetnost pravljenja napuljske pice nalazi se na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa od 2017. godine.

Napuljska pica, bezvremenski klasik italijanske kuhinje, poznata je širom sveta po svojim jednostavnim, ali izuzetnim sastojcima koji čine ovu picu.

Spoj blago ugljenisane korice, ukusog paradajza, kremaste mocarele i svežeg bosiljka dokaz je da jednostavnost čini savršenost.

Sa dugom tradicijom koja seže tri veka unazad, pica u Napulju nije samo popularno jelo, već i sastavni deo istorije tog mesta. Stvorena je da radničkoj klasi obezbedi brz i jeftin obrok.

Asocijacija True Napolitan Pizza od 1984. godine uporno brani originalnost ove dragocjene hrane i promoviše ovaj specijalitet širom sveta. 👩‍🍳

Udruženje je okupilo brojne članove i profesionalce iz ove industrije iz celog sveta da razgovaraju o gastronomskim korenima pice kako bi očuvali njenu popularnost i uspeh u budućnosti.

Ne postoji skriveni sastojak za pravljenje prave napuljske pice, ali da bi se istinski potvrdio njen toliko željeni status, jednostavno morate koristiti prave sastojke, zaključeno je nakon skupa ovog udruženja. 🍕📝

Tokom prošle godine kroz školu za pica majstore, gde učenici iz celog sveta uče kako da naprave pravu napuljsku picu, prošlo je oko 500 učenika.

Sertifikovane napuljske picerije postoje u 58 zemalja širom sveta, a umetnost pravljenja napuljske pice nalazi se na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa od 2017. godine.

Autor: redportal.rs