Prvi simptomi joj se javili 2017. godine

Žena iz Masačusetsa pati od retke hronične bolesti zbog koje je alergična na skoro sve - čak i na hranu poput pirinča, hleba ili senfa, koja može da je ubije. Kerolin Krej (24) trenutno je na posebnom režimu ishrane, a svakodnevno jelo joj se svodi na ovsene kaše. 😏

Ona pati od sindroma aktivacije mastocita (MCAS), retkog imunološkog poremećaja u kojem osoba doživljava ponovljene teške simptome alergije koji utiču na čitav organizam, piše Američka akademija za astmu, alergiju i imunologiju. Lista zabrenjenih namirnica za nju je podugačka i uključuje ribu, kikiriki, susam, kivi i senf - kao i buđ i mačje ili pseće krzno. Pogrešna ishrana može da izazove anafilaktički šok - potencijalno smrtonosnu alergijsku reakciju.

- Zaista je teško. Uopšte ne razmišljate o hrani kada možete normalno da jedete - objasnila je Krej, koja mora sama da pravi obroke, piše The New York Post, prenosi Mondo.

Kerolin je prvi put shvatila da nešto nije u redu snjom u septembru 2017. godine kada je pala u anafilaktički šok nakon što je pojela sladoled i bila je hospitalizovana 12 sati. Istog meseca pretrpela je niz napada koji su bili izazvani konzumiranjem pice, hleba, pirinča i pasulja - pri čemu je poslednja kombinacija dovela na intenzivnu negu 12 dana. 😲 Uprkos njenim teškim simptomima, lekari su pretpostavljali da će reakcije trajati samo nekoliko meseci. Zatim su Krej stavili antihistaminike i uputili je specijalisti. Međutim, njena muka se ponovo vratila. 

- Svakog dana sam se pitala da li ću završiti u bolnici. Imala sam zaista bolno grlo, svrbelo me je i šištala sam - rekla je.

Posle 10 mučnih meseci, njoj je dijagnostikovan MCAS, što joj je preokrenulo život. Iako zna svoju dijagnozu, ona je bila uznemirena idejom da mora da živi sa ovim do kraja života. Bolest je primorala Kerolin da izbegava pomenute namirnice, zbog čega svakodnevno mora da jede ovsene pahuljice i formulu za bebe na bazi aminokiselina i to kao tri obroka dnevno.

@carolinecray

Replying to @lovick_10 Love this idea!!! #mastcellactivationsyndrome #mcas #mastcellactivationdisorder #mcad #autoimmunedisease #autoimmunedisorder #autoimmunediseaseawareness #foodallergies #oatmealrecipes #elecareformula #elecare #elecarejr #oatmeal #crepes #pancakes

♬ original sound - CarolineCray

IZVOR: TT / @carolinecray

Autor: Mondo / Redportal.rs