Imunitet treba da bude prioritet

Od početka pandemije koronavirusa većina ljudi se nije interesovala za značaj i delotvornost cinka u zdravlju čoveka. Sada bi se reklo da većina njih zna da cink pomaže u borbi protiv virusnih infekcija i štiti imunitet organizma.

Cink je esencijalni mineral, ima ga u maloj količini u zemljinoj kori. U hrani ga najčešće nalazimo u namirnicama životinjskog, dok ga manje ima u namirnicama biljnog porekla.

Veoma je bitan za funkcionisanje čitavog organizma, a kako ga organizam ne sintetiše, moramo ga unositi putem hrane i suplemenata, posebno u zimskom periodu, piše Oaza zdravlja.

Cink je delotvoran u suzbijanju alergija, ublažavanju depresije, ima antivirusni i antibakterijski učinak, a njegova najvažnija funkcija je jačanje imuniteta.

Kada je reč o namirnicama biljnog porekla naviše ga ima u pasulju, spanaću, boraniji, grašku, avokadu i jagodama.

Ovo su idealne namirnice ukoliko izbegavate hranu životinjskog porekla.

Kada su u pitanju namirnice životinjskog porekla cinka najviše ima u ostrigama, telećoj i svinjskoj džigerici, konjskom mesu, žumancu i ribi.

Autor: redportal.rs