Sva roba kojoj je istekao rok trajanja, treba da bude povučena s rafova, a roba pri isteku roka, treba da bude izdvojena od ostale robe, i da to bude naznačeno, da potrošač bude na vreme upoznat

Dok se u Srbiji sa jedne strane već govori o visokokvalitetnoj hrani koja je postala globalni trend, neke stare boljke i dalje nas muče. Tako, gotovo svaki drugi naš sugrađanin ne čita deklaracije na hrani niti spisak sastojaka uz obrazloženje da ne zna kako da proceni te informacije.

To je odlična podloga za zloupotrebu, pa se trgovci često dovijaju da prodaju namirnice i koje možda ne bi smeli. Poslednjih dana društvenim mrežama ponovo kruži jedna starija fotografija nekoliko artikala koji su na popustu jer im je istekao rok. U međuvremenu, iz jedne od prodavnica gde su aktuelni ovi popusti navode da natpis na polici nije dobar, i da se prodaje roba pred istek roka, ne i sa isteklim rokom trajanja.

Kada se redovne maloprodajne cene dodatno spuštaju pred istek roka, onda na taj način svi prodavci pokušavaju da očiste lager i to upravo rade takvim akcijama.

U praksi, tok roka direktno ne implicira i gubitak deklarisanih vrednosti proizvoda, niti neku opasnost potrošačima za konzumiranje.

Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS, rekao je za Blic da sva roba kojoj je istekao rok trajanja, treba da bude povučena s rafova.

- A roba pri isteku roka, treba da bude izdvojena od ostale robe, i da to bude naznačeno, da potrošač bude na vreme upoznat - navodi on, a prenosi K1info

Autor: K1info.rs