Od Fejsbuka, preko Instagrama, do TikToka influenseri se plaćaju za promociju.

Taktika plaćanja takozvanih influensera za kreiranje i promociju političkog sadržaja se rasprostanila širom društvenih mreža. Dok su Fejsbuk i Google kompanije pauzirale sponzorisanje političkih kampanja preko njihovih reklamnih sistema, plaćanje zasebnih korisnika za promociju je i dalje dozvoljeno.

Političke grupe same priznaju da sarađuju sa mikroinfluenserima, ljudima sa nekoliko hiljada pratilaca na mrežama, koji plasiraju sadržaj preko TikToka, Jutjuba, Fejsbuka, Instagrama i Vacapa. Grupe koje su plaćale mikroinfluensere za trenutne izbore u SAD su PAC NextGen America, konzervativna studentska grupa Turning Point USA i zvanična demokratska predsednička kampanja.

Istraživači društvenih mreža govore da su po zakonu definicije digitalne reklame vrlo neodređene i da to postavlja problem transparentnosti.

Potparoli sa TikToka i Tvitera su izjavili da su potpuno zabranili plaćen politički sadržaj na svojim mrežama.

Pod pritiskom da poboljšaju transparentnost od izbora 2016. g. nekoliko društvenih mreža su objavile javne baze podataka o plaćenim političkim reklamama. Doduše, sponzorisan sadržaj privatnih stranica i korisnika nije uključen u ovo.

Zastupnica Fejsbuka je objasnila da Fejsbuk nema uvid u finansijske transakcije koje se dešavaju van svoje platforme, ostaje na kreatorima sadržaja da to sami postave koristeći alate Fejsbuka.

Na Fejsbuku, Bajdenova kampanja

Autor: Elizabeth Culliford

#Društvene mreže

#Influenseri

#Politika