Spektakl će ispratiti više od 400 televizijskih stanica 🎉🎊🎆

Iz Ministarstva turizma i antikviteta Egipta javljeno je da će sutra u 19 č početi veličanstvena parada tokom koje će se prevesti mumije. Ukupno 22 sarkofaga sa mumijama egipatskih faraona i kraljica biće preneseno iz Egipatskog muzeja na trgu Tahrir u Kairu u Veliki nacionalni muzej u Gizi (NMEC). Spektakl će ispratiti više od 400 televizijskih stanica. Ovaj događaj se smatra prvim ovakvim u svetu! 🎉🎊

Ova 22 faraona su vladali u 17, 18, 19. i 20. dinastiji. U pitanju je 18 kraljeva i 4 kraljice, među kojima su kraljevi Ramzes II, Ramzes IX, Tutmozis III, Seti I, kraljice Hatšepsut,  Meritamen - supruga kralja Amenhotep I, i kraljica Ahmose Nefertari - supruga kralja Ahmosa.

Foto: Instagram.com/vacanzegiziane_tours

Ceremonija počinje otvaranjem vrata Egipatskog muzeja na trgu Tahrir. Zlatne kočije će prevoziti mumije, a pored toga biće i umetnički nastupi duž ulica kojima će prolaziti faraoni, i čitav grad će biti ukrašen. U čast faraona biće i počasna paljba. Sarkofage dočekuje predsednik Egipta Abdel El-Sisi u Velikom nacionalnom muzeju, nakon čega će biti izloženi u dvorani Dolina kraljeva kao trajna postavka.

Autor: redportal.rs

#Egipat

#Zlatne kočije

#faraoni

#mumije

#muzej

#sarkofag